Pacov dobio zlatnu medalju zbog spašavanja života

0
Radiosarajevo.ba
Pacov dobio zlatnu medalju zbog spašavanja života
Foto: CNN / Ime mu je Magawa

Štakor u Kambodži nazvan je herojem i nagrađen za spašavanje života.

Magawa, afrički gigantski štakor, dobio je od britanske veterinarske dobrotvorne udruge Narodni dispanzer za bolesne životinje (PDSA) zlatnu medalju za rad na otkrivanju neeksplodiranih nagaznih mina u Kambodži.

Desetljeća sukoba ostavila su državu jugoistočne Azije zatrpanu milionima nagaznih mina i drugim eksplozivnim sredstvima koja još uvijek svake godine ubiju ili ozlijede desetke ljudi.

Kambodža je, uz pomoć drugih zemalja, godinama polako čistila zemlju od mina, ali to je težak i opasan posao.

Ovdje na red dolazi Magawa.

Magawu je obučavala nevladina organizacija APOPO. Organizacija, koja je osnovana u Belgiji, a sjedište joj je u Tanzaniji, trenira štakore poput Magawe kako bi otkrili miris eksplozivnih kemikalija koje se koriste u nagaznim minama, piše CNN.

Magawa je veći od vašeg prosječnog kućnog štakora - ali još uvijek dovoljno lagan da nikad ne bi pokrenuo nagaznu minu hodajući preko nje, onako kako bi to mogli ljudi koji uklanjaju mine.

U sedam je godina otkrio 39 nagaznih mina i 28 neeksplodiranih ubojnih sredstava, pomažući očistiti više od 141.000 četvornih metara (gotovo 35 hektara) zemlje, što ga je učinilo štakorom s najboljim rezultatima u dobrotvornim organizacijama.


Afrički divovski pacovi su inteligentni i lako se treniraju, navodi se u priopćenju za javnost.

Magawa je počeo trenirati od malih nogu i "prošao je sve svoje testove u bojama" prije nego što je bio raspoređen u Kambodžu.

Obučen je da ignorira otpadni metal i signalizira svom rukovaocu kada otkrije tačno mjesto nagazne mine.

Toliko je brz u pronalaženju nagaznih mina da može očistiti područje veličine teniskog terena za 30 minuta. Čovjeku bi za to trebati četiri dana uz korištenje detektora metala, rekao je PDSA.

"Herojski pacov", Magawa, svakodnevno spašava i mijenja život i ima izravan utjecaj na muškarce, žene i djecu u zajednicama u kojima radi, navodi se u priopćenju za javnost.

Svakom minom koju otkrije i koja se ukloni, smanjuje se rizik od pogibije ili trajnog invaliditeta djece, muškaraca i žena.

Kambodža ima najveći broj amputiranih po glavi stanovnika na svijetu. Zabilježila je 64.840 žrtava uzrokovanih minama ili drugim eksplozivima.

Više je zemalja bacilo neeksplodirana ubojna sredstva širom Kambodže, Vijetnama i Laosa tokom Vijetnamskog rata. Samo su SAD bacile 2,7 miliona tona ubojnih sredstava.

PDSA procjenjuje da u Kambodži još ima tri miliona neeksplodiranih nagaznih mina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije