Otkriće koje je poljuljalo cijeli svijet: Isus je imao brata?

Radiosarajevo.ba
Otkriće koje je poljuljalo cijeli svijet: Isus je imao brata?
EPA / Statua Isusa Krista

Tek je nekoličina arheoloških otkrića uspjela podići toliko prašine poput kontroverze Jamesa Ossuarya - odnosno sanduka Jakova. Mišljenja variraju - od toga da dokazuje povijesno postojanje Isusa, sina Božjeg, do toga da je vješta krivotvorina.

Ali, za one koji su ušli duboko u istraživanje cijele priče, istina je manje sigurna nego ikad prije. Kolekcionar antikviteta Oded Golan je bio prvi koji je došao u posjed sanduka napravljenog od vapnenca, koji je prikazivao aramejsku frazu "Jakov, sin Josipov, brat Isusov", a to je otkriće prezentirano javnosti 2002. godine.

Tzv. kosturnica je sanduk koji služi kao spremište za ljudske kosti nakon ukopa. Tijekom povijesnog razdoblja Drugog hrama (od 2. stoljeća prije Krista do pada Jeruzalema 70. godine nove ere) običaji sahrane u Jeruzalemu sastojali su se od pohranjivanja ljudskih ostataka u sobe slične pećinama. Nakon najmanje godinu dana, kosti bi se potom smjestile u kockaste kosturnice, koje su bile obično izrađene od vapnenca, piše Vintage News.

Prema tome, u Jamesovoj kosturnici, budući da odgovara imenu brata Isusa iz Nazareta, bi mogla biti mjesto gdje su se doista čuvale kosti njegova brata Jakova te kad je otkrivena imala je potencijalno ogroman značaj. Uznemirio crkvene vlasti? Izraelski ured za starine je ipak 2003. podigao sumnje kako je riječ o krivotvorini, a njen vlasnik Oded Golan se suočio sa čak 40 sličnih optužbi za krivotvorenje.

Prema uredu "Biblijske arheologije "Niti jedan stručnjak ne drži kako je kutija lažna. Svi priznaju da je kosturnica izvorna iz razdoblja kad je Isus živio. Problem je jedino u natpisu na njoj, odnosno samo njegov posljednji dio koji kaže "Isusov brat". Prema tome, prvi je dio natpisa autentičan, no posljednji je nedavna krivotvorina". No, nakon mukotrpne sedmogodišnje sudske borbe, sudac je oslobodio Odeda Golana optužbi za krivotvorenje, a neki su se mediji pitali zbog čega je to dobilo tako malo pozornosti javnosti, kao da je na neki način zataškano.

"Prvobitno otkriće kosturnice izazvalo je takvu uznemirenost javnosti da su crkvene vlasti i sigurnosne službe nekih naroda intervenirale, i ne pronalazeći ništa drugo što bi mogle sporiti, bacili su sumnju u autentičnost posljednjeg dijela epigrafa ističući kako je krivotvoreno i umjetno postarano kemijskom patinom", izjavio je povjesničar i autor Pierluigi Tombetti u lipnju 2019.

Prema njemu i drugim istomišljenicima, bijes zbog sumnje na autentičnost potpiren je željom da se zaniječe kako je Marija, Isusova majka, rodila još djece, kao i željom da se suzbiju bilo kakvi arheološki dokazi o postojanju Isusa.

"Dok su neki učenjaci u početku podržavali ideju tužiteljstva, sada su se svi znanstvenici složili kako je kemijskom analizom potvrđena autentičnost natpisa",  rekao je Tombetti.

Kao dodatak tome, na natpisu su pronađeni mikroorganizmi tj. gljivice kojima je potrebno nekoliko stoljeća da bi se proširili za par centimetara. One pokrivaju cijeli natpis na kosturnici, što potvrđuje originalno datiranje starosti.

Tekst nastavite čitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije