Odobrena zadnja faza istraživanja: Ecstasy liječi bolest od koje pate mnogi u BiH?

Radiosarajevo.ba
Odobrena zadnja faza istraživanja: Ecstasy liječi bolest od koje pate mnogi u BiH?
Arhiv / Ilustracija
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je odobrila treću i finalnu fazu testiranja MDMA za liječenje PTSP pacijenata.

Prošle godine, drugu fazu testiranja finansirala je Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) s fokusom liječenja ratnih veterana, žrtve seksualnog nasilja, policajaca i vatrogasaca s PTSP-om. Rezultati su bili obećavajući, s pacijentima kojima je ozbiljnost simptoma pala za 56 posto, te se zato ide u novu fazu.

"Oprezan sam, ali pun nade" - izjavio je za New York Times Dr. Charles R. Marmar, direktor psihijatrije na njuroškom univerzitetu Langone School of Medicine.

"Budu li rezultati i dalje dobri, MDMA će nam biti od velike koristi. PTSP je jako teško za liječiti, a naše trenutne terapije nisu uspješne na 30 do 40 posto ljudi, pa trebamo više opcija."

Važno je napomenuti kako uzimanje MDMA nije jedini dio testiranja. Pacijenti koji su sudjelovali u prijašnjim testiranjima, morali su proći 12 sedmica psihoterapije koje su sačinjavale i tri sesije od osam sati upotrebe MDMA. Kako piše New York Times, prilikom sesija, pacijenti su ležali na futonu pored svijeća i svježeg cvijeća slušajući ugodnu muziku.

Sesije su vodili Dr. Michael C. Mithoefer i njegova žena Ann Mithoefer.

"Lijek im omogućava da posmatraju stvari iz druge perspektive i ponovno ih procijene. Iskreno ne moramo raditi mnogo, svaka osoba ima mogućnost sama se izliječiti, mi samo kreiramo prave uvjete." rekla je Ann Mithoefer.

S druge strane, Andrew Parrott, pisholog sa Swansea univerziteta u Walesu pomalo je skeptičan. "Šaljemo poruku da će ti droga pomoći u problemima, a znamo isto tako da često stvori probleme. Ovo je zbrkana droga za koju znamo da je štetna."

Treća faza testiranja kreće početkom 2017. s najmanje 230 pacijenata koji će sudjelovati. Ako testiranja uspiju i dobiju podršku FDA-a, MDMA bi mogao postati lijek na recept do 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije