Objavljeno upozorenje zbog novog smrtonosnog trenda koji se širi na TikToku među omladinom

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeno upozorenje zbog novog smrtonosnog trenda koji se širi na TikToku među omladinom
Foto: Prtscr/TikTok / Jezivi savjeti dijele se (opet) na TikToku

Videozapisi na TikToku koji promoviraju upotrebu cijanida u borbi protiv akni izazvali su šok među ljekarima. Stručnjaci strahuju da bi ovaj opasni TikTok trend, koji je prikupio miliona pregleda, mogao biti smrtonosan.

U jednom videu na TikToku mlada žena tvrdi da je 'potajno' hranila svog dečka sjemenkama koje sadrže otrovnu hemikaliju – i da je to očistilo njegove akne. U međuvremenu, na drugom snimku vidi se žena koja tvrdi da je njen čist ten možda rezultat toga što je kao dijete pojela najmanje pet koštica marelice.

Amigdalin — koji se prirodno nalazi u košticama marelice, sjemenkama trešnje i sirovim orašastim plodovima — pretvara se u cijanid nakon konzumiranja. U koncentriranim količinama napada srce, dišni sistem i scentralni nervni sistem te može ubiti čovjeka za nekoliko minuta.

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Dr. Neel Patel, iz LloydsPharmacy Online Doctor, rekao je: "Općenito, hrana koja sadrži cijanid ima tendenciju da ga sadrži u vrlo niskim dozama, što ne treba brinuti. Primjerice, sjemenke jabuke sadrže male količine cijanida, no cijele sjemenke bez problema prolaze kroz tijelo. Čak i sa zgnječenim ili sažvakanim sjemenkama, trebali biste ih pojesti barem 150 odjednom da biste bili u bilo kakvoj opasnosti. Međutim, treba biti oprezan s košticama marelice."

Naime, Europska agencija za sigurnost hrane navodi koštice marelice kao rizik od trovanja cijanidom. Konzumiranje više od tri jezgre odjednom može ugroziti zdravlje.

Dr. Patel je dodao: "Ovaj bi trend mogao biti vrlo opasan. Dugotrajni simptomi trovanja cijanidom uključuju komu, visok ili nizak krvni pritisak, gubitak svijesti, ozljedu pluća, napadaje, pa čak i smrt."

Stručnjaci upozoravaju: Širi se novi, vrlo opasni trend mršavljenja

Stručnjaci upozoravaju: Širi se novi, vrlo opasni trend mršavljenja

Jedan TikTok video, koji ima više od 473.000 pregleda i 80.000 lajkova, prikazuje ženu koja objašnjava da je svoju čistu kožu dobila zato što je kao dijete jela koštice marelice. Korisnica TikToka Graceattakk, koja je objavila video, poručila je: "Jedan od razloga zašto je moja koža sada tako dobra mogao bi biti to što sam stalno jela otrov kad sam bila dijete."

Tvrdi da je jela 'minimalno pet' koštica dnevno dok je kao dijete živjela u Kini i tek kada se vratila u SAD saznala je da je njezina navika otrovna. Drugi korisnici navode da im je koža "glatkija" nakon što su pojeli koštice marelice.

Korisnica TikTok-a queenseedadrianne tvrdi da jede sjemenke marelice kako bi si pomogla s aknama. Svojim pratiteljima je poručila: "Koža mi je mnogo glađa nego prije i sve u svemu sam u posljednje vrijeme samo sretnijeg raspoloženja."

Nevjerovatno: Zbog TikTok izazova poginulo nekoliko ljudi

Nevjerovatno: Zbog TikTok izazova poginulo nekoliko ljudi

Žena nastavlja objašnjavajući da je počela jedući tri sjemenke dnevno prije nego što pojede deset kako bi imala 'brže rezultate'. Drugi video na TikToku koji je objavila thectgirl tvrdi da sjemenke mogu smanjiti bore i spriječiti rak...

U TikTok-u autora superfoodsguya koji ima više od 250.000 pregleda, potiče se ljude da ne bacaju košticu marelice, već da je umjesto toga pojedu. Tvrdi da je sjeme 'prepuno zdravstvenih prednosti' i 'super ukusno'.

Neke zemlje poput Australije i Novog Zelanda zabranile su prodaju sirovih koštica marelica zbog opasnosti koju predstavljaju, prema prehrambenim standardima.

Sirove, neprerađene koštice marelice također su zabranjene u Velikoj Britaniji i ne smiju se prodavati za ljudsku prehranu osim ako su razine cijanida ispod 20 mg/kg, kaže The Food Standards Agency (FSA).

Tiktokerka objavila bizarna "pravila za brak" i izazvala veliku raspravu na internetu

Tiktokerka objavila bizarna "pravila za brak" i izazvala veliku raspravu na internetu

Ovaj trend na TikToku ne samo da je iznimno opasan, već stručnjaci kažu da je 'mit' da koštice marelice liječe akne. Dr. Anjali Mahto, dermatologinja i glasnogovornica British Skin Foundationa, rekla je: "Ovo je mit i zabrinjavajuće je vidjeti ovakav stepen dezinformacija na platformama društvenih medija. Opasno je i dovodi tinejdžera u zabludu."

Umjesto toga, ako neko ima akne, trebao bi uključiti proizvode koji sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu u svoju rutinu njege kože, kažu stručnjaci.

Dr Mahto je dodala: "Ako to ne uspije, razgovarajte s ljekarom opće prakse, koji vam može propisati lijekove na recept, antibiotike ili kontracepcijske pilule. Ako te opcije ne uspiju, ljekar opće prakse uputit će vas dermatologu kako bi razgovarali o daljnjim opcijama."

Koji su simptomi trovanja cijanidom?

Ako mislite da ste se vi ili netko drugi možda otrovali cijanidom, trebali biste hitno potražiti liječničku pomoć, upozorava dr. Neel Patel.

Koji su simptomi?

  • Bol u prsima
  • Stezanje u prsima
  • Zbunjenost
  • Vrtoglavica
  • Bol u očima
  • Teškoće u disanju
  • Glavobolja
  • Mučnina
  • Ubrzan ili usporen rad srca
  • Ubrzano ili sporo disanje
  • Nemir
  • Kratkoća daha i
  • Povraćanje
  • Slabost
  • Teško disanje

Dugotrajni simptomi trovanja cijanidom uključuju:

  • Koma
  • Visok ili nizak krvni pritisak
  • Gubitak svijesti
  • Ozljeda pluća
  • Smrt

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije