Nauka rješava problem štucanja: Neurohirurg osmislio slamku

0
Radiosarajevo.ba
Nauka rješava problem štucanja: Neurohirurg osmislio slamku
Foto: Instagram / Slamka protiv štucanja

Narodni savjeti o tome što prije prestati štucati poput zadržavanja daha ili konzumiranja tečnosti uskoro bi mogli biti prošlost.

Neurohirurg s Univerziteta Texas Ali Seifi kazao je za portal Livescience.com da je otkrio praktično rješenje za ovaj za mnoge neugodni problem.

Naime, razvio je uređaj HiccAway, nalik slamki koji, ističe, ometa dijelove živčanog sistema koji su uključeni u štucanje. U opisu ovog uređaja na Kickstarteru navodi se da je HiccAway sigurna i učinkovitija alternativa postojećim lijekovima i terapijama.

Preliminarna studija objavljena u časopisu JAMA Network Open pokazuje da je HiccAway, alat za prisilno usisavanje i gutanje, pomogao kod 92 posto sudionika studije.

Dr. Seifi, koji je prepoznao potrebu za pouzdanim sredstvom protiv štucanja radeći u jedinici intenzivne njege, planira provesti rigorozniju studiju sa stručnjacima koji se bave štucanjem u Japanu i Švicarskoj.

"'Slamka koja zavarava mozak' – HiccAway mogla bi pomoći mnogim pacijentima s povredama mozga, moždanim udarom ili na kemoterapiji, koji štucaju", kazao je dr. Seifi za Live Science poručujući kako se odlučio za pronalazak jednostavnog rješenja.

Inače, štucanje se dešava kada se dijafragma iznenada skupi pa osoba počne brzo udisati. Zatim se zatvori poklopac koji prekriva dušnik kod gutanja i stvara se “hik” odnosno poznati zvuk štucanja.

Ova široka i savijena slamka, dizajnirana je da, dok je osoba koristi kada pije vodu, mora usisavati otprilike četiri puta jače nego kada koristi običnu slamku, piše Insider. Upravo taj uloženi napor odvlači živce koji su odgovorni za dijafragmu i poklopac dušnika. Tu nastaje trik jer uređaj zavarava mozak. 

Dijafragmu zaokuplja namjera usisavanja vode, pa mozak zaboravlja nastavljati spazam dijafragme.

HiccAway je razvijen između 2016. i 2020. godine, a jedna slamka košta 14 dolara. Devedeset posto ispitanika, u studiji od 290 ljudi, ocijenilo ga je boljim od raznih preporuka za prestanak štucanja.

Dr. Seifi poručio je da su započela testiranja u SAD-u, Japanu i Švicarskoj u kojima će dobrovoljcima davati lažni i pravi uređaj da bi se izmjerila njegova efikasnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije