Muslimanske porodice decenijama čuvaju sinagoge

Radiosarajevo.ba
Muslimanske porodice decenijama čuvaju sinagoge
Foto: National Geographic / Muslimani koji čuvaju indijsku sinagogu
Sinagoge u indijskom gradu Kolkata su do prije jednog stoljeća bile ispunjene brojnim vjernicima. Danas, mali broj vjernika posjećuje sinagogu, ali, ove bogomolje nisu prepuštene same sebi, piše National Geographic.

Očuvanje sinagoga je misija za nekoliko generacija muslimanskih porodica.

Jevreji su počeli doseljavati u Kolkatu krajem 18. stoljeća. Riječ je o jevrejskim draguljarima koji su migrirali iz Sirije, a poznati su pod nazivom Shalom. Osim iz Sirije, dio jevrejskog stanovništva iz Iraka je naselilo ovaj indijski grad. Po dolasku u Kolkatu, upustili su se u poslovne poduhvate. Između ostalog, bavili su se izvozom svile, indiga i opijuma.

Sredinom 19. stoljeća su izgrađene sinagoge za tri hiljade vjernika. Mnoge javne i poznate ličnosti u indijskom društvu su tada poticale iz manjinskih grupa, pa i one jevrejske. 

Kolkata je bio jedan od gradova u svijetu gdje je dio evropskih jevreja pronašao spas od Drugog svjetskog rata.

Prije nego što je Indija stekla nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 1947. godine, u ovom indijskom gradu je živjelo blizu pet hiljada Jevreja. U Kolkati je tada bilo moguće pronaći jevrejske novine, škole, trgovine i zanatske radionice.

Uslijed društvene nestabilnosti u Indiji, mnogi Jevreji su godinu dana poslije odlučili da napuste grad. Novo utočište su pronašli u tada novofomiranoj državi – Izraelu.

Prema pisanju New York Timesa, u Kalkuti danas živi vrlo mali broj jevreja.

Očuvanju tri aktivne sinagoge su posvećeni muslimani. Jedan od njih je vjersko lice koje se o sinagogama brine već šest decenija. U tome mu pomažu dva sina. Bez njih bi tragovi o postojanju jevrejske zajednice u Kolkati nestali.

Pored tri sinagoge, u gradu postoje dvije jevrejske škole, koje niko ne pohađa i jevrejsko groblje. U međuvremenu su sinagoge postale značajne turističke atrakcije.

Uloga muslimana u očuvanju sinagoga nije uopšte beznačajna.

„Naši predaci su uvijek nastojali da među muslimanima imaju prijatelje. Oni također vjeruju u Boga ili Svevišnjeg, baš kao i mi“, poručila je sekretarka jedne od jevrejskih škola u Kolkati Elisha Twena.

Obje vjerske zajednice – jevrejska i muslimanska su manjinske u zemlji gdje su hindusi većinsko stanovništvo.

„Za jevrejske porodice su obroke uvijek pripremali muslimanski kuhari zbog halal hrane. Hinduističke porodice ne bi željele da pripremaju obroke jevrejskim porodicama, pa i zbog toga što bi morale pripremati kuhano meso za jelo“, istakao je za Al Jazeeru jedan od preostalih jevreja u Kolkati koji je napravio digitalnu arhivu o životu svojih sunarodnjaka.

On je potom kazao:

„Naša muzika, način ishrane i običaji su veoma slični muslimanskim. Ljudi često zaboravljaju da je današnji arapski svijet stvarno porijeklo jevreja. Naši prvi imigranti su izgledali kao današnji Arapi, prije nego što su primili judeo-britanski identitet“. 

Među ono malo jevreja što je ostalo u Kolkati preovladava strah da bi o njihovom postojanju u budućnosti mogli samo svjedočiti nadgrobni spomenici i nazivi ulica. Za sada, sinagoge opstaju zahvaljujući donacijama i posvećenosti muslimana.

„Teško je reći šta će se dešavati u narednih 10 do 15 godina“, kazao je Rabul Khan – još jedan od onih koji čuva sinagoge. No, on se nada da će jevrejska zajednica opstati „zahvaljujući volji Allaha“ - piše National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije