Miris djetinjstva: Znate li šta znači LEGO?

1
Radiosarajevo.ba
Miris djetinjstva: Znate li šta znači LEGO?

Plastična igračka, koju proizvodi Lego Group, jedan je od najuspješnijih brendova igara u historiji marketinga.

Osnivač je danski stolar Ole Kirk Kristiansen iz Billunda, a počeo je za svog sina izrađivati drvene kockice 1932. godine.

Ime Lego smislio je četiri godine poslije, nesvjestan da će njegove igračke uskoro postati svjetski poznate.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Od kasnih 1940-ih do ranih 1950-ih, Ole Kirk Kristiansen pokušao je uvjeriti sina Godtfreda Kirka Christiansena da pristane na promjenu materijala te da drvene kockice zamijeni plastičnima.

"Zar nemaš vjere? Zar ne vidiš da, ako ovo napravimo kako treba , možemo prodavati kockice po cijelom svijetu?", pitao je otac sina.

Uprkos suzdržanosti, Godtfred je pratio kako njegov otac predstavlja plastične kocke na tržištu, izvorno pod imenom Automatic Binding Bricks.

Ova LEGO figurica je rasprodata u rekordnom roku, lako je pogoditi zašto

Ova LEGO figurica je rasprodata u rekordnom roku, lako je pogoditi zašto

Ostvario je veliki uspjeh, pa su zatim brend preimenovali u Lego.

"Kombinujući dvije danske riječi "Leg Godt" što znači "Lijepo se igraj", Ole Kirk Kristiansen stvara naziv Lego za svoju kompaniju nesvjestan da ta riječ na latinskom znači "sastavljam". Također je kao alternativno ime razmatrao naziv LEGIO (legije), ali se na kraju odlučio za naziv koji utjelovljuje kvalitetnu igru i posvećenost razvoju djece kroz igru", stoji u objašnjenju kompanije.

"Naša je ideja bila stvoriti igračku koja priprema dijete za život, privlači njegovu maštu i razvija kreativni poriv te radost stvaranja. To su pokretačke snage svakog čovjeka", kazao je Godtfred Kirk Kristiansen sredinom pedesetih.

Princip spajanja koji se vidi u današnjim Lego kockama patentirali su 1958. godine, stvarajući beskrajne mogućnosti gradnje za svakog kupca. Danas se Lego prodaje u više od 130 zemalja i zapošljava oko 23.000 ljudi, a filijale posluju u Europi, Americi, Africi, Aziji i Australiji.

Ilustracija
Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Kompanija se prenosila s generacije na generaciju i sada je u vlasništvu Kjelda Kirka Kristiansena, praunuka osnivača. Lani su proslavili 90 godina postojanja.

"Kada je moj pradjed osnovao kompaniju prije 90 godina, prepoznao je da igra može promijeniti živote djece. Ona porodici donosi zajedništvo i pomaže djeci da razviju vještine koje im mogu omogućiti da ostvare svoj puni potencijal. On je imao samo malu radionicu, ali je imao velike ambicije i želio je osigurati da što više djece može iskusiti dobrobiti koje igra donosi. Bilo 1932., 2022. ili na našu 100. godišnjicu 2032., mi smo nastojali i uvijek ćemo nastojati nastaviti Oleovo naslijeđe pomažući svim porodicama, gdje god se nalazili u svijetu, da se lijepo igraju", rekao je Thomas Kirk Kristiansen, predsjednik LEGO Grupe

Fascinantno: Dječak napravio najveću repliku Titanica - od Lego kockica

Fascinantno: Dječak napravio najveću repliku Titanica - od Lego kockica

Korisnici Reddita komentarisali su informaciju o porijeklu naziva.

"Novi sam Lego kolekcionar i o ovom nisam imao pojma", napisao je jedan.

"Nisam imao pojma o tome", dodao je drugi.

"Zapravo sam to naučio od danske au-pair dok sam odrastao. Ona mi je rekla da to znači "dobro se igrati". Ipak, ne mogu je kriviti za gramatički netačan prijevod", zaključio je čitatelj, piše Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije