'Koncentracioni kampovi za pse': Zarada na patnji životinja (FOTO)

Radiosarajevo.ba
'Koncentracioni kampovi za pse': Zarada na patnji životinja (FOTO)

U februaru 1966. godine, magazin LIFE je objavio seriju šokantnih fotografija koje su izazvale poplavu pisama od čitalaca, a mnoga od tih pisama bila su najemotivnija pisma čitalaca u historiji ovog lista. O čemu se radilo u tekstu? Ne o ratu u Vijetnamu, ne o napadu policije na borce za građanska prava, niti o hladnom ratu koji je tad dijelio svijet.

Članak i fotografije govorili su o psima, tačnije, o stravičnom tretmanu pasa namijenjenim medicinskim pokusima, nesretnih životinja na čijoj su patnji mnogi dobro zarađivali.

Naslova Koncentracioni kampovi za pse, tekst magazina LIFE i prateće fotografije fotoreportera Stana Waymana protezali su se na osam stranica novina i razotkrivali su preprodavače, muškarce i žene kojima bi istraživači plaćali samo da do njih dovedu pse na kojima će biti vršeni eksperimenti, bez postavljanja ikakvih pitanja.

Psi ljubimci, naučeni da se pokoravaju čovjeku i da poslušaju za koji zalogaj hrane, bili su naročito na cijeni, što je rezultiralo krađom ogromnog broja pasa. Podaci Humanog društva SAD-a govore da je čak 50 posto "izgubljenih" porodičnih pasa ljubimaca iz tog vremena završilo u laboratorijama. Čekajući da budu otkupljeni, psi su izgladnjivani, nerijetko i mučeni, a držani su u potpuno nehigijenskim i nehumanim uslovima, o čemu svjedoče Waymanove fotografije.

Za kupovinu ovih pasa, kojima se nije znalo porijeklo, bile su organizovane i aukcije, na kojima bi cijena za psa znala biti 60 centi po kilogramu, dok su štenad prodavana i za 10 centi po komadu.

Konačno, Američki kongres je u ljeto 1966. usvojio Zakon o dobrobiti laboratorijskih životinja, koji je onemogućio ovakav jezivi tretman čovjekovog najboljeg prijatelja kao neživog bića.

LIFE je nedavno, na 60. godišnjicu osnivanja Humanog društva i njihove krilatice Slavimo životinje, borimo se protiv okrutnosti, ponovo objavilo Waymanove fotografije iz 1966. godine, podsjećajući na ljudsko barbarstvo čije su žrtve bile nedužne životinje.

Pogledajte ih u fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije