Konačno otkrivena velika misterija: Evo čemu je služio četvrti dimnjak na Titanicu

0
Radiosarajevo.ba
Konačno otkrivena velika misterija: Evo čemu je služio četvrti dimnjak na Titanicu
Foto: Printscreen / Titanic

Datum april 1912. godine ostao je upamćen kao mjesec jedne od najvećih pomorskih tragedija u historiji kada je RMS Titanic potonuo nakon sudara sa santom leda, odnoseći sa sobom 1.500 života.

Dok olupina i dalje leži na dnu Atlantika, zahvaljujući animatoru Jaredu Owenu, možemo ponovno diviti se veličanstvenom brodu koji je prije 112 godina isplovio na svoje prvo i posljednje putovanje.

Owen je stvorio animaciju prikazujući svih 10 paluba, uključujući i posljednju s čamcima za spašavanje. "Kada su završili izgradnju, Titanic je bio najveći brod na svijetu. Dizajniran je prije više od 100 godina, bez korištenja računara i 3D softvera. Sve je rađeno ručno, što predstavlja nevjerovatno inžinjersko i zanatsko umijeće", izjavio je Owen.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Njegova animacija može pružiti uvid i pomoć australskom milijarderu Cliveu Palmeru, koji je najavio rekonstrukciju čuvenog broda. "Titanik 2" trebao bi biti gotov do 2027. godine, s jedinom razlikom u odnosu na original - najsavremenijim navigacijskim i sigurnosnim sistemima.

Owen je također otkrio tajne dizajna broda, uključujući i poznatu priču o četvrtom dimnjaku s crnim vrhom. Tvrdi da su graditelji vjerovali da će Titanic "izgledati moćnije" s četiri dimnjaka, iako je četvrti dimnjak služio samo za, vjerovali ili ne, ventilaciju.

Važno je napomenuti značenje skraćenice "RMS", koju malo ljudi zna. Titanic je bio "Kraljevski poštanski brod" (Royal Mail Ship) i korišten je za prijevoz pošte i paketa.

Prema podacima Smithsonian muzeja, na brodu je bilo između šest i devet miliona predmeta namijenjenih New Yorku. Nažalost, sva pošta je izgubljena kada je brod potonuo 15. aprila, dva sata i 40 minuta nakon sudara sa santom leda, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije