Kako životinje predviđaju zemljotres

Radiosarajevo.ba
Kako životinje predviđaju zemljotres

Godinama se govori o slučajevima kada određena životinja svojim bizarnim ponašanjem nagovijesti prirodnu katastrofu poput zemljotresa. A sada naučnici vjeruju kako su uspjeli to i dokazati. 

Otkrili su kako životinje u Peruu, pume i ptice, bježe u zaklon nekoliko dana prije događaja, a vjeruju kako je sve vezano za čestice u zraku. 

Naučnici navode da stijene u zemljinoj kori navodno ispuštaju čestice koje reagiraju u kontaktu sa podzemnim vodama i životinje koje žive u blizini mogu da osjete te promene i tako predvide kada će stijene izazvati zemljotres. Životinje mogu da osjete hemijske promjene u podzemnim vodama koje se dogode uoči zemljotresa.

Doktorica Rachel Grant vršila je istraživanja u Yanachaga Nacionalnom Parkz u ueru, gdje su otkrili da su životinje počele mijenjati svoje ponašanje 23 dana prije stravičnog zemljotresa 2011. godine (od 7 stepeni po Richteru).

Običnog dana, kamere bi snimile do 15 životinja. Sedam dana pred katastrofu, nijedna nije viđena. 

Naučnici su detektirali poremećaje u ionosferi, onom sloju omotača u kojem je najviše čestica i slobodnih elektrona, te reflektira radiovalove - oni su počeli dvije sedmice prije zemljotresa. Najveća fluktuacija je počela osam dana prije zemljotresa, upravo kada su sve životinje nestale. 

Pozitivni ioni u zraku dovode do neugodnih posljedica kod životinja i ljudi, poput "serotoninskog sindroma", povećanjem serotonina u krvi što dovodi do nemira, hiperaktivnosti, konfuzije... 

"Vjerujemo da su te anomalije proistekle iz jednog uzroka: seizmičke aktivnosti koje su dovele do nakupljanja stresa u zemljinoj kori, koje kasnije vodi do masovne ionizacije. Sa mogućnošću predviđanja katastrofe, životinje nam mogu pomoći da otkrijemo koje se to promjene dešavaju oko nas, tako da se i sami možemo pripremiti za katastrofu", navode ovi istraživači, piše Daily Mail.

Jedan od poznatih primjera je bio kada su u Kini 1975. godine ljudi primijetili veliki broj zmija kako izlaze iz svojih skrovišta mjesec prije nego što je zemljotres pogodio HaiCheng. Ovo je bilo neobično jer su zmije izašle tokom zime kada hiberniraju i kada je izlazak na temperature ispod nule sigurna smrt za njih. 

Biolog Rachel Grant proučavala je akvilsku koloniju žaba za svoj doktorat. Stotinjak žaba je za tri dana potpuno nestalo iz svoje bare, a nekoliko dana kasnije uslijedio je zemljotres.

Ona je svoje obzervacije objavila u Žurnalu zoologije i nekoliko dana poslije toga uslijedio je poziv iz američke svemirske agencije NASA koja je proučavala hemijske promjene koje se dogode kada su stijene pod velikim stresom i koji su se pitali da li su te promjene povezane sa masovnim egzodusom žaba.

Njihovi laboratorijski testovi sada su potvrdili da ove promjene ne samo što su povezane, već da zemljina kora direktno utiče na hemijski sastav bare u kojoj su žabe živjele u to vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije