Uskoro ćemo se svi moći popeti na slavni Titanic - pogledajte kako

Anadolija
Uskoro ćemo se svi moći popeti na slavni Titanic - pogledajte kako
Najpoznatiji brod na svijetu mogao bi dobiti svoje novo izdanje, nakon što je jedna kineska kompanija odlučila da napravi repliku Titanica, prekookeanskog broda koji je potonuo u Atlantskom okeanu.

"Novi Titanic" dug 269 metara u kineskom gradu Dayingu gradi kineska kompanija Qixing Energy Investment koju tamošnja javnost kritikuje da želi da profitira na najvećoj brodskoj nesreći koja je 12. aprila 1912. godine odnijela oko 1.500 ljudskih života. Procjenjuje se da će vrijednost projekta iznositi nešto više od jedne milijarde juana odnosno 150 miliona američkih dolara. 

Gradnja replike Titanica dio je razvoja turizma u čemu djelimično finansijski učestvuju i vlasti općine Dayinga. Planirano je da "Novi Titanik" po završetku bude trajno usidren u rijeku Qijiang, a služit će isključivo kao turistička atrakcija, prenosi Anadolija.

Iako je gradnja započela početkom ove sedmice, fotografije pokazuju da radovi dobro napreduju i da ima izgleda da će replika Titanika biti gotova kada je i planirano - krajem 2017. godine. Kineska državna agencija Xinhua navodi kako je plan investitora da brod bude izrađen u pravim dimenzijama Titanica uz sve njegove dijelove uključujući dvoranu, pozoriše, bazen, sobe i druge predmete.

"Nakon što je Titanic potonuo, niko nije vidio kompletne nacrte broda. Mnogi predmeti s Titanica našli su put do kolekcionara. Mi smo proveli mnogo godina prikupljajući fotografije i nacrte o Titaniku", rekao je jedan od finansijera Su Shaojun.

Titanik je 10. aprila 1912. godine krenuo na svoje prvo prekookeansko putovanje iz luke Southampton ka New Yorku.

Kapetan Edward John Smith namjerno je krenuo kraćim kursom, sjevernijim od propisanog i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama. Samo četiri dana kasnije Titanik se sudario sa santom leda, koja ga je prepolovila i potopila dva sata kasnije.

Od 2.224 putnika i članova posade nesreću je u hladnim vodama Atlantika preživjelo 710 osoba, dok se utopilo više od 1.500.  Olupinu potonulog Titanika na dnu Atlanskog okeana 645 kilometara od Newfoundlanda pronašao je moreplovac Robert Ballard 1985. godine.

U periodu od 1987. do 2004. godine ronilačke ekipe su iz olupina izvukle brojne predmete. Potonuće Titanica prije 104 godine smatra se najvećim brodolomom u modernoj povijesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije