Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtijeva odricanja, ali možete zaraditi fin novac.

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj posao, morate da znate da on podrazumijeva težak fizički rad, odvojenost od porodice, strogu disciplinu, odgovornost, koncentraciju tokom cijelog radnog vremena, ozbiljnost i poštovanje tačno utvrđenih procedura, jer i najmanja greška može životno da ugrozi vas ili vaše kolege.

Mnogo se ljudi odluči da zaradi novac na ovakvim poslovima, ali zapamtite ovo je jedan od najtežih poslova.

Semir Efendić: 'Brčko distrikt je model za cijelu Bosnu i Hercegovinu'

Semir Efendić: 'Brčko distrikt je model za cijelu Bosnu i Hercegovinu'

Zarada 100 KM dnevno, ne treba vam iskustvo ni CV - ovo je najtraženiji posao u regiji

Zarada 100 KM dnevno, ne treba vam iskustvo ni CV - ovo je najtraženiji posao u regiji

Za rad na naftnoj platformi vam ne treba neka posebna škola. Međutim postoje pozicije za koje se traži škola. To su uglavnom inžinjeri elektrotehnike, geotehnike, petrohemije, metalurgije, geologije itd.

Ovo su samo neki od poslova koji su traženi na naftnim postrojenjima:

- pomoćni radnik (održava čistoću, pomaže oko utovara i istovara)
- pomoćni radnik na palubi za bušenje (obavlja poslove na palubi i pomaže oko bušenja)
- radnici za održavanje soba i kuhinje (sve od čišćenja, spremanja, kuhanja, pranja)
- radnik na palubi (uglavnom pomaže pri snabdijevanju platforme stvarima)
- čistač i farber (čišćenje i farbanje)
- bušač (osoba koja buši, odgovoran za sve što se desi u toku bušenja)
- mehaničar, električar (održavanje opreme i električnih instalacija)
- ljekar
- kapetan
- kranista
- varioc
- kuhar i pekar
Kada se odlučite za rad na naftnoj platformi, prvo i osnovno što ćete uraditi je da pronađete stranu agenciju koja zapošljava posadu na naftnim platformama.

Da bi konkurisali u jednoj od odabranih agencija morate da posjedujete certifikat B2 koji podrazumijeva završene obuke: osnovnog preživljavanja na moru, poznavanje protivpožarnog sistema i prve pomoći i zaštite. Ove obuke sami finansirate (oko 800 KM), kao i ljekarsko uvjerenje da ste zdravstveno sposobni i ono košta oko 420 KM. Takođe podnosite dokaz o obrazovanju i CV.

Ukoliko prođete na konkursu i budete primljeni potpisujete ugovor, koji zavisi od radnog mjesta i pozicije.

Oglas za posao koji je razljutio javnost: Pogledajte šta se treba raditi za 400 KM

Oglas za posao koji je razljutio javnost: Pogledajte šta se treba raditi za 400 KM

Za neke poslove je potrebno radno iskustvo, uglavnom za one koji traže veću odgovornost. Na platformi se radi 7 dana, pa onda 7 dana imate odmor, ili 14 dana rada pa 14 odmora, sve dok ne dođete do toga da radite 6 mjeseci, a ostalih 6 odmarate.

Radi se po 12 sati dnevno, a težina posla zavisi od vaših kvalifikacija. Kod upravljačkih i inžinjerskih poslova nema fizičkog rada, a ima poslova koji samo podrazumijevaju fizički rad, prenosi Bankar.me.

Kako su platforme uglavnom smještene na sjeveru, možete očekivati vlažno vrijeme, kišu, vjetrove. Sigurnost je na visokom nivou i dosta se ulaže u to, a sva zaštitna oprema mora se nositi. Obavezno se psihički pripremite na to da nema silaska sa platforme određen broj dana, ali nemojte da vas ovo razočara jer sve platforme imaju odlične uslove za život. Od teretane i saune preko interneta na cijeloj platformi, besplatnih telefonskih poziva do kolača iz različitih dijelova svijeta.

Ukoliko se razbolite imate pravo na poštedu. Svaka platforma ima ambulatnu i ljekara i snabdjevena je prvoklasnim lijekovima svih kategorija. Ukoliko vam se poslije 3 dana stanje ne popravi, upućujete se u stacionar na kopnu.

Jeste li čuli za ovaj 'posao': Zarađuju hiljade dolara snimajući ove vozače

Jeste li čuli za ovaj 'posao': Zarađuju hiljade dolara snimajući ove vozače

Zarada na naftnoj bušotini na godišnjoj osnovi, zavisi od posla koji radite i vaših kvalifikacija, iznosi od 48.000 KM do 145.000 KM. Da bi otišli na rad na naftnoj platformi morate proći niz zdravstvenih testova, kao i kurs preživljavanja na moru i spašavanja iz helikoptera (HUET – Helicopter Underwater Egress Training košta oko 3.600 KM).

Sav put, testove i kurseve plaća kompanija koja vas poziva na rad. HUET se obično radi u Škotskoj, kao i kurs preživljavanja na moru, i bez ovoga ne možete raditi, prenosi portal Poslovne.com.

Do ovog posla je jako teško doći i prema tome postoji dosta lažnih kompanija koje “zapošljavaju” na naftnim platformama. Prepoznaćete ih uglavnom ako vaš sastanak bude u nekom kafiću, a ne u kancelariji, traže vam pare unaprijed i govore da očekujete poziv za par dana. Rad na platformama nije nimalo lagan, ali je posao odlično plaćen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije