Evo zašto se mačke pare baš u februaru

0
Radiosarajevo.ba
Evo zašto se mačke pare baš u februaru
Foto: AA / Predivna priča iz Ahmetcea

Februar jeste mjesec mačaka, ali ne kao isključivo vreme parenja, već kao prvo poslije zimske pauze.

Ne najavljuju proleće samo mimoze, ljubičice, laste, reklame za pivo i putovanja na televiziji. Vijesnik novog ljeta su i mačke.

Nadomak svakog proljeća započinju svoju ljubavnu igru, koju glasno i neštedimice oglašavaju i drugima. Mačje "pjevanje" mnogima nije po volji, ali je svakako zaštitni znak početka godine, što je razlog zbog koga se februar često naziva mjesecom "mačaka".

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Snaga predrasude učinila je da većina ljudi smatra da je kraj zime jedino vrijeme za parenje mačaka, piše Petmagazine.

S urbanom legendom potpuno se gubi činjenica da su mačke takozvane policiklične životinje, što znači da ih odlikuje kvalitetan potencijal organa za reprodukciju. Da li je najkraći mjesec u kalendaru vrijeme rezervisano za parenje maca i šta se u njihovom ljubavnom životu dešava tokom ostatka godine. Odgovor je ponudio doktor veterinarske medicine Sašu Kovačića.

"Karakteristična buka tokom februara posljedica je prvog godišnjeg talasa parenja maca", navodi Kovačić.

Poslije zimske pauze, mace se tada obično pare kako bi svoje mlade donele na svijet u proleće, nakon topljenja snega i slabljenja mraza i hladnoće, kad je i hrana dostupnija.

Ne treba zaboraviti da ovo pravilo važi za mačke koje žive slobodnim životom, na ulici, u selima ili drugim otvorenim prostorima. Za razliku do njih, kućne mačke imaju gotovo neprekidan ritam teranja tokom cijele godine, pri čemu se, zavisno od faze ciklusa mace, mijenja samo intenzitet nagona.

Najkraće vreme između dva tjeranja iznosi 21 dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije