Desetogodišnjica smrti: Tuđmanovi žive na rubu bankrota

Radiosarajevo.ba
Desetogodišnjica smrti: Tuđmanovi žive na rubu bankrota


Povodom 10. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Globusovi novinari istražili su kako danas, daleko od središta političke moći, živi njegova obitelj

Deset godina nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika, njegova obitelj živi povučeno, samotnički, izolirana ne samo od javnosti nego i od prijatelja, piše Globus, a prenosi Jutranji.hr. U njihovom domu telefon gotovo i ne zvoni. Rijetko ko dolazi u obiteljsku vilu u Nazorovoj. Više nisu članovi HDZ-a, više nemaju interes da budu uključeni u društvena gibanja posttuđmanovske Hrvatske. Osim Miroslava, kao da nikada nisu ni pripadali političkom životu Hrvatske…

Iz državnih institucija ne zovu ih više čak ni na protokolarne događaje. Malo je onih koji danas dobro poznaju obitelj Tuđman, a rijetki od njih, koji su skloni podijeliti svoja razmišljanja s medijima, svjedoče da su Tuđmanovima mediji omrznuli kada su ih vrebali pred Novom bolnicom u Dubravi, gdje je prvi hrvatski predsjednik prije deset godina umro od raka.

Nekoć najmoćnija obitelj Hrvatske, koju su uspoređivali s kraljevskim dinastijama, složna je i dobro funkcionira, a svi njezini članovi lojalni su Ankici Tuđman kao glavi obitelji, koja čvrsto drži konce u rukama.

Obitelj zdušno podržava upornost starijeg sina Miroslava Tuđmana da ostane aktivan u politici i kandidira se i na predsjedničkim izborima, iako im je jasno da mu šanse i nisu nekakve; emotivno podržavaju Nevenku Tuđman, koja ima problema sa zdravljem, kao i poslovno i privatno osamostaljenje nekoć najpoznatijeg unuka Hrvatske, Dejana Košutića, koji ima svoju tvrtku prijavljenu na adresi u Nazorovoj, ali je poslovnu sreću okušao i preko granice, u Beogradu.

Ankica tek posljednjih nekoliko godina živi poput prave umirovljenice, premda je to postala mimo svoje volje davne 1973. godine jer se solidarizirala u političkim pogledima sa suprugom, koji je završio u zatvoru, ali sve do Tuđmanove smrti bila je miljama daleko od penzionerske rutine.

Jedina spona koju je zadržala s prošlošću prve dame jest ona sa Zakladom za djecu Hrvatske, koju je osnovala još u prosincu 1991., jer su je još u ranoj mladosti, kako je objasnila u knjizi “Moj život s Francekom”, siromaštvo i oskudica senzibilizirali za ugrožene. Premda za taj angažman ne prima nikakvu naknadu, Ankica Tuđman i dalje je aktivna u Upravnom odboru, koji ima devet članova - mahom najvećih sponzora.

Zaklada danas posluje mnogo skromnije nego u eri Tuđmanove vladavine jer se nakon Tuđmanove smrti promijenio i odnos državnih tvrtki prema njoj. Dok je potkraj 90-ih Zaklada imala prihode od oko tri milijuna eura godišnje, ove godine na računu je imala tek oko 119.000 kuna!

Njezino propadanje te otkazivanje poslušnosti tvrtki lako se može iščitati i na web-stranici Zaklade: sve do 2001. mogla se pohvaliti da je, zahvaljujući sponzorstvima Plive, Hrvatskog telekoma, Hrvatske lutrije, Croatia osiguranja, Zagrebačke banke, INA-e te nekoliko poduzeća koja su otišla u stečaj, imala i do 5300 djece koju je potpomagala sa 300 kuna mjesečno…

No, Zaklada je, čim je Tuđman umro, već 2000. došla u krizu, pa se postupno stanjivao popis štićenika, a desetogodišnjicu rada dočekala je s drastično smanjenim brojem štićenika - 1650 djece i 90 studenata. Proteklih pet godina najveći uspjeh Zaklade svodi se na to što je opstala, ali se, zapravo, od 2004., kada je za djecu oštećenog vida prikupila 250.000 kuna, više ne može podičiti većim akcijama. Jedan od rijetkih koji se nije povukao jest Agrokor, koji je i lani darivao siromašne obitelji Konzumovim bonovima…

Danas su Ankici Tuđman 83 godine, ima 22.000 kuna mirovine, što je 80 posto predsjedničke plaće, i vjerojatno se ne može potužiti na materijalno stanje. Nije, doduše, poznato jesu li se istopile i zalihe ušteđevine, koju je imala na svom kontroverznom, javno poznatom računu, od 210.000 tadašnjih njemačkih maraka i 15.740 dolara.

Upućeni tvrde kako bivša prva dama nema razloga za egzistencijalnu tjeskobu jer joj i dalje pristižu tantijeme od autorskih prava njezina pokojnog supruga, a one znaju godišnje doseći i nekoliko desetaka hiljada kuna. Uz Francekova izdanja, Ankica ima i tantijeme na svoj vlastiti autorski pothvat: 666 stranica knjige “Moj život s Francekom” što ju je izdala u suradnji s Večernjim listom. Spekuliralo se kako je za svoj rukopis dobila oko 300.000 kuna. No, ta cifra nikada nije službeno potvrđena.

Od troje djece Franje Tuđmana dvoje još živi u očevoj kući, na okupu. Nevenka i Stjepan Tuđman i karakterno su bliži jedno drugome nego bratu Miroslavu. On živi sa svojom obitelji u stanu na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a u svojoj imovinskoj kartici nabraja još ljetnikovac na Braču i Mercedes. U braku je sa zaposlenicom Ministarstva vanjskih poslova i nekadašnjoj glasnogovornicom ministra Mate Granića Vanjom Morić.

Danas Tuđmanovi ne uživaju privilegije koje su imali u vrijeme vlasti njihova supruga i oca, pa je tako danas moguće prići njihovoj kući, prije zaštićenoj kao da se radi o bedemu, i snimiti je, a da se ne događa nekoć obavezna situacija legitimiranja fotografa koje bi “zaskočili” policajci u civilu.

Redovito odlaze na grob prvoga hrvatskog predsjednika o čijem se održavanju brinu. Država je platila Tuđmanov grob 2,1 milion kuna i skrbi se za njegovo održavanje, no stihove “Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što” platila je sama obitelj. Na grobu će se pojaviti i u četvrtak, 10. decembra na 10. obljetnicu Franjine smrti.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije