Da li ste znali da je suncokret matematičko čudo prirode?

2
Radiosarajevo.ba
Da li ste znali da je suncokret matematičko čudo prirode?
Foto: Pexels / Suncokret

Suncokret privlači poglede, raste prema nebu i podsjeća nas na ljeto bez obzira na godišnje doba.

Suncokret (Helianthus annuus) porijeklom je iz Amerike, a njegova cvjetna glava sastoji se od više sitnih cvjetova koji sazrijevaju u sjemenke i koriste se kao prehrambeni proizvod širom svijeta.

Suncokreti nisu samo lijepi, oni su i visoki. Guinnessova knjiga rekorda navodi najviši suncokret od 9,17 metara, a uzgojio ga je Hans-Peter Schiffer u Njemačkoj. Prosječan suncokret visok je između 1,5 i tri metra, iako postoje i divovske i patuljaste sorte.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jeste li znali zanimljivost da su suncokreti i jedno od matematičkih čuda prirode?

Suncokret je matematičko čudo prirode
Foto: bing: Suncokret je matematičko čudo prirode

Suncokret pokazuje svoje sjemenke u dvije spirale sjemena koje se uvijaju i zavijaju u suprotnim smjerovima, lepezasto se šireći od središta do zlatnih latica.

Kad biste bilo koju od tih spirala preslikali na grafikon, one bi tačno pratile Fibonaccijev niz (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21…), gdje dodajete broj onom prije njega da biste dobili sljedeći broj.

Iako se poznata spiralna formula pripisuje Fibonacciju, italijanskom matematičkom stručnjaku iz 13. vijeka, naučnici u Indiji opisali su ovaj niz stoljećima prije njega – a vjerojatno ni oni nisu bili prvi koji su to shvatili.

Generalno, svaki cvijet je orijentisan prema sljedećem za približno zlatni ugao, 137,5°, stvarajući obrazac međusobno povezanih spirala, gde su broj lijevih spirala i broj desnih spirala uzastopni Fibonaccijevi brojevi.

Ugao 137,5° povezan je sa zlatnim rezom (55/144 kružnog ugla, gdje su 55 i 144 Fibonačijevi brojevi ) i daje zbijeno pakovanje cvjetića. Ovaj model je korišten za izradu kompjuterskih grafičkih prikaza suncokreta.

Tipično, postoje 34 spirale u jednom smjeru i 55 u drugom, međutim, u vrlo velikoj glavici suncokreta moglo bi biti 89 u jednom smjeru i 144 u drugom. Ovaj obrazac proizvodi najefikasnije matematički moguće "pakovanje" sjemenki unutar cvjetne glavice.

Model za uzorak cvjetića u glavi suncokreta predložio je H. Vogel 1979. godine. Ovo se izražava u polarnim koordinatama, piše Bing.

Historija

Suncokret je bio jedna od nekoliko biljaka koje su američki starosjedioci uzgajali u prapovijesnoj Sjevernoj Americi, a općenito prihvaćeno da je suncokret prvi put pripitomljen na području današnjeg jugoistoka SAD-a, prije otprilike 5000 godina. Ovi su usjevi pronađeni u Tabascu u Meksiku, na mjestu iskopavanja San Andres.

Najraniji poznati primjeri potpuno pripitomljenog suncokreta u SAD-u pronađeni su u Tennesseeju i datiraju oko 2300. godine prije Krista.

Mnogi američki autohtoni narodi koristili su suncokret kao simbol svog solarnog božanstva, uključujući Asteke i Otomi u Meksiku, te Inke u Južnoj Americi. Godine 1510. rani španski istraživači naišli su na suncokret u Americi i odnijeli njegovo sjeme u Europu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije