Bosanci ga biraju za odmor: Na otoku vitalnosti jedu zdrave delicije i obaraju Guinnessovi rekordi

Iako se može pohvaliti s čak 140 godina turističke tradicije i impresivnih 2,4 milijuna noćenja godišnje, otok Lošinj i dalje intenzivno ulaže u razvoj svoje ponude, želeći privući još više posjetitelja – među njima i one iz Bosne i Hercegovine.
Smješten u jednom od najsunčanijih područja Hrvatske, s više od 200 sunčanih dana godišnje, Lošinj se posebno ističe kvalitetom zraka i čistoćom mora, što mu je još 1892. donijelo status prvog klimatskog lječilišta na Jadranu. Tu posebnost godišnje prepozna i oko dvije hiljade gostiju iz BiH, koji sve češće biraju ovaj kvarnerski otok kao alternativu južnijim dijelovima hrvatske obale.
Turisti – njih oko 315 hiljada godišnje – dolaze iz raznih zemalja kako bi uživali u mediteranskom moru i klimi, ali i u bogatoj gastronomskoj, kulturnoj i sportskoj ponudi.

Tragedija kod Stoca: Preminuo radnik iz Kine nakon nesreće na gradilištu
Lošinj se posebno ponosi s 280 kilometara pješačkih i biciklističkih staza, kao i s kultnim Muzejom Apoksiomena, jedinstvenim po tome što je posvećen samo jednom eksponatu – antičkom brončanom kipu mladog grčkog atlete. Kip, koji je izvađen iz mora kraj Lošinja 1999. godine, gotovo je u potpunosti očuvan, a danas privlači hiljade znatiželjnika iz cijelog svijeta.
U skladu sa svojom strategijom održivog i zdravstvenog turizma, Lošinj je 2006. započeo proces brendiranja kao otok vitalnosti. Direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković, ističe da je cilj bio nadograditi prirodne prednosti – klimu i okoliš – kvalitetnim smještajem, gastronomijom, kulturom, rekreacijom i zabavom.
Kao sastavni dio tog brenda, gastronomija je dobila poseban fokus kroz projekt Taste of Vitality, u suradnji s Abisal-Gastronautom, pod vodstvom Karin Mimice. Riječ je o konceptu koji povezuje tradicionalna otočna jela s principima zdrave prehrane. Namirnice – riba, školjke, rakovi, otočna janjetina i divljač – birane su prema nutritivnoj vrijednosti, a priprema se nadzire u suradnji s nutricionisticom Dijanom Gluhak Spajić, urednicom Healthy Meal Standarda.

Danas 16 restorana na otoku nudi jela s oznakom Taste of Vitality, od kojih neka imaju i do šest takvih specijaliteta u svojoj ponudi. Cilj nije samo ponuditi zdravo jelo, već i osigurati da se gost osjeća lagano, nahranjeno i spremno za daljnje aktivnosti – bez pospanosti nakon obroka. Takva jela ne sadrže umjetne šećere ni višak masnoća, a temelje se na lokalnim recepturama i samoniklom ljekovitom bilju, kojih na Lošinju ima preko 200 vrsta.
Primjeri jela koja spajaju zdravlje i tradiciju uključuju: škampe na buzaru s palentom, juhe od rakova, salate od rakovice, ceviche od brancina s quinoom, carpaccio od boškarina, otočnu janjetinu pod teću, sorbete od limuna s mirtom, kao i razne pljukance s biljem i bademima.
Gastronomski pristup Lošinja, koji je odličan primjer kako turističku ponudu uskladiti s konceptom zdravog načina života, kulminirao je i jednim posebnim događajem – obaranjem Guinnessovog rekorda u pripremi najvećeg krokanta na svijetu.
Slatka delicija od badema i šećera posložena je na 14 spratova, svečano razbijena sabljom i podijeljena posjetiteljima, dodatno potvrđujući da se Lošinj itekako zna predstaviti – i kroz tradiciju i kroz inovaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.