Visoke doze zračenja mobitela povezane s pojavom tumora kod štakora

Radiosarajevo.ba
Visoke doze zračenja mobitela povezane s pojavom tumora kod štakora
Kod mužjaka štakora izloženih vrlo visokim dozama zračenja poput onoga koje emitira mobitel razvili su se tumori u tkivu oko srca, pokazao je nacrt izvještaja naučnika američke vlade o potencijalnim zdravstvenim rizicima tih uređaja.

Kod ženki štakora i miševa izloženih istoj vrsti zračenja nisu se razvili tumori, prema preliminarnom izvještaju Američkog nacionalnog toksikološkog programa (NTP), dijela nacionalnog instituta za istraživanje utjecaja okoliša na zdravlje.

Ti rezultati dio su višegodišnjih istraživanja koja bi trebala riješiti sporove je li zračenje mobitela štetno.

Iako su rezultati intrigantni ne mogu se primijeniti na ljude, upozoravaju znanstvenici NTP-a i američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Oni ističu da je cilj istraživanja na životinjama bio ispitati ekstremnu izloženost zračenju mobilnih telefona i da sadašnje sigurnosne granice za zračenje mobitela pružaju zaštitu, prenosi Hina.

Unatoč tome dva desetgodišnja istraživanja vrijedna 25 miliona dolara, koja su najsveobuhvatnije procjene zdravstvenih posljedica izloženosti radiofrekvencijskom zračenju kod štakora i miševa, postavljaju nova pitanja o izloženosti tim sveprisutnim uređajima.

U istraživanjima kod oko šest posto mužjaka štakora čija su tijela izložena najvišim nivoima zračenja mobilnih telefona razvili su se švanomi - rijetka vrsta tumora živčanog tkiva u blizini srca dok se kod životinja koje nisu bile izložene zračenju nisu razvili ti tumori.

"Intrigantni dio toga je da su ti tumori slični tumorima koji su u nekim epidemiološkim studijama uočeni kod intenzivnih korisnika mobitela", kaže John Bucher, viši znanstvenik u NTP-u u telefonskom intervjuu za Reuters

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije