Smrtonosni E. coli slučaj iz Mcdonaldsa pokazao je zašto je kontaminacija povrćem opasnija od mesne

1
Radiosarajevo.ba
Smrtonosni E. coli slučaj iz Mcdonaldsa pokazao je zašto je kontaminacija povrćem opasnija od mesne
Foto: Printscreen / Big Mac

Pokreti velikih američkih lanaca brze hrane da privremeno uklone svježi luk s njihovih menija u četvrtak, nakon što je povrće označeno kao vjerovatni izvor epidemije E. coli u McDonald'su, otkrili su ponavljajući problem za restorane: Proizvodi su veći izazov za restorane da ostanu slobodni od kontaminacije nego meso.

Luk je vjerovatni uzročnik epidemije E. coli u McDonald'su koja je zahvatila Srednji Zapad obolilo je 49 ljudi i smrtno stradala jedna osoba, saopćilo je američko Ministarstvo poljoprivrede u srijedu. Kompanija je uklonila Quarter Pounder sa svog menija u petini od svojih 14.000 restorana u SAD-u.

U prethodnim godinama, mesne pljeskavice su dominirale predmetima pravnika za bolesti prouzrokovane hranom, prije nego što su američki savezni zdravstveni regulatori pojačali nadzor nad kontaminacijom mesa nakon epidemije E. coli povezane s hamburgerima Jack in the Box, koja je hospitalizovala više od 170 ljudi i ubila četiri. Kao rezultat, epidemije povezane s mesom su postale mnogo rjeđe, kažu stručnjaci.

Zločin u Dusini: Šerif Patković ove sedmice će se u Sudu BiH izjašnjavati o krivnji

Zločin u Dusini: Šerif Patković ove sedmice će se u Sudu BiH izjašnjavati o krivnji

"Svježi proizvodi su mnogo veći problem," rekao je Mike Taylor, advokat koji je imao vodeće uloge u sigurnosnim naporima u američkoj Upravi za hranu i lijekove i Ministarstvu poljoprivrede, a danas je član upravnog odbora nevladine organizacije STOP Foodborne Illness.

Stručnjaci kažu da je najveća razlika u tome što se meso kuha, dok se svježi proizvodi, po definiciji, ne kuhaju. Pravilno kuhanje je zaštita od kontaminacije, rekao je Donald Schaffner, stručnjak za nauku o hrani i sigurnost sa Rutgers Univerziteta.

Industrijski uzgojeni proizvodi se peru, dezinficiraju i testiraju na sličan način kao meso, ali testovi ne mogu uhvatiti dovoljno niske nivoe kontaminacije, kažu stručnjaci.

Kulture se često uzgajaju na otvorenom, gdje izmet divljih životinja ili bliskih poljoprivrednih životinja može prodrijeti u vodu za navodnjavanje ili poplavne vode. E. coli je normalan patogen u crijevima životinja. Krave ga imaju više od drugih, ali je takođe otkrivena u guskama, divljim svinjama, jelena i drugima, rekao je Mansour Samadpour, stručnjak za sigurnost hrane.

Kontaminacija može nastati korištenjem neobrađenog stajnjaka ili kontaminirane vode za navodnjavanje, ili prilikom skladištenja ili rezanja luka na način koji ga može kontaminirati, rekao je Schaffner.

Samadpour, koji je izvršni direktor IEH Laboratories and Consulting Group, a koji je angažovan od strane Chipotlea da reformiše svoj režim sigurnosti hrane nakon niza kontaminacija sredinom 2010-ih, rekao je da su zvaničnici Ministarstva poljoprivrede SAD-a insistirali na jačim testovima mesa.

"Prešli smo od jednog ili dva povlačenja mesa mjesečno do jednog povlačenja godišnje", rekao je Samadpour.

Slični rigorozni testovi se primjenjuju na proizvode, a lanci brze hrane i drugi kupci često to zahtijevaju. Ali testovi ne otkrivaju sve. Što je proizvod čistiji, teže je otkriti kontaminaciju, rekao je Samadpour.

I McDonald's i Taylor Farms, dobavljač žutog luka za McDonald's u pogođenim državama, su velike i sofisticirane kompanije, i široko ih smatraju standardima sigurnih praksi od strane stručnjaka za sigurnost hrane.

Dobavljači McDonald'sa često testirali proizvode i radili su to u vremenskom okviru koji su naveli Centri za kontrolu i prevenciju bolesti za epidemiju, a nijedan od njih nije identifikovao ovu soj E. coli, rekli su predstavnici kompanije.

Wendy's je 2022. godine povukao salatu iz restorana u nekoliko država nakon što su CDC posumnjali da je to izvor epidemije E. coli koja je oboljela desetine ljudi. Godine 2006, salata iz Taco Bella je identificirana kao vjerovatni izvor epidemije E. coli koja je oboljela 71 osobu. Taco Bell je trenutno u vlasništvu Yum Brands.

Kontaminacija može ići čak i dalje od patogena poput E. coli i salmonele. McDonald's je ranije imao parazitsku epidemiju 2018. godine povezanu sa salatama koja je oboljela skoro 400 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije