Prvi put nakon više od 50 godina: Američka letjelica sletjela na Mjesec

1
Radiosarajevo.ba
Prvi put nakon više od 50 godina: Američka letjelica sletjela na Mjesec
Foto: Screenshot / X.com / Američka letjelica sletjela na Mjesec

Ekspedicija je lansirana u sklopu nastojanja NASA-e da komercijalnim letjelicama trasira put za povratak astronauta na Zemljin satelit do kraja decenije.

Letjelica Odysseus kompanije Intuitive Machines iz američkog grada Houstona, sletjela je u petak, 23. februara, oko 00:30 sati, na krater Malapert A na Mjesecu i time je Odisej postao prva američka letjelica koja je na Mjesec sletjela unazad 50 godina.

Informaciju o uspješnom slijetanju letjelice potvrdio je direktor misije Tim Crain istaknuvši da se radi o historijskom trenutku koji označava prvo američko slijetanje na Mjesec još od davne 1972. godine, piše Hina.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Dobro došli na Mjesec", dodao je Crain.

Odysseus je, inače, lansiran 15. februara na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9.

Prema riječima direktora NASA-e Billa Nelsona misija je trijumf, veliki skok za cijelo čovječanstvo.

"Danas su se prvi put u više od pola stoljeća Sjedinjene Države vratile na Mjesec. Prvi put u historiji čovječanstva, američka kompanija vodila je putovanje tamo gore", naglasio je Nelson.

Naučnici otkrili u svemiru nešto što je 500 biliona puta svjetlije od Sunca

Naučnici otkrili u svemiru nešto što je 500 biliona puta svjetlije od Sunca

U NASA-i se, uz ostalo, nadaju da će s vremenom na Mjesecu uspostaviti dugotrajnu prisutnost. Plan je da se iz leda prikuplja voda za piće i za raketno gorivo. NASA to radi u sklopu programa Artemis čiji je cilj uspostaviti bazu na Mjesecu, preduvjet za buduće ljudske misije na Mars.

Odysseus je na Mjesec ponio kamere za istraživanje promjena Mjesečeve površine pod ispušnim plinovima motora svemirskog broda kao i uređaj za analizu oblaka nabijenih česticama prašine koji u sumrak lebde nad površinom zbog Sunčeva zračenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije