Ozbiljno upozorenje iz FBI-a: "Nikad nemojte ovako puniti mobitel"

0
Radiosarajevo.ba
Ozbiljno upozorenje iz FBI-a: "Nikad nemojte ovako puniti mobitel"
Foto: Pixabay / Ilustracija/Punjenje

FBI upozorava potrošače da izbjegavaju korištenje javnih stanica za punjenje mobilnih uređaja kako bi izbjegli izlaganje svojih uređaja zlonamjernom softveru.

Javne USB stanice, poput onih koje se nalaze u tržnim centrima i na aerodromima, koriste se od strane zlonamjernih aktera za širenje malicioznog softvera i nadzorne aplikacije, prema tweetu FBI-ove podružnice u Denveru prošle sedmice. Agencija nije pružila specifične primjere.

"Nosite svoje punjače i USB kabl i umjesto toga koristite električnu utičnicu", savjetovala je agencija u svom tweetu. Iako su javne stanice za punjenje privlačne mnogima kada su uređaji pri kraju s baterijom, stručnjaci za sigurnost godinama izražavaju zabrinutost zbog rizika. Već 2011. godine, istraživači su skovali izraz 'krađa energije' kako bi opisali problem.

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

"Samo time što uključite svoj telefon u punjač, uređaj vam može biti zaražen, što ugrožava sve vaše podatke", objasnio je Drew Paik, nekadašnji zaposlenik sigurnosne firme Authentic8.

Priključak koji koristite za punjenje telefona također se koristi za slanje podataka s vašeg telefona na druge uređaje. Na primjer, kada priključite svoj iPhone na Mac putem punjačkog kabla, možete preuzeti fotografije s telefona na računar.

Predstavljen savitljivi telefon koji se može nositi i kao narukvica

Predstavljen savitljivi telefon koji se može nositi i kao narukvica

Ako je port kompromitiran, nema ograničenja za kakve informacije bi haker mogao uzeti, kako je Paik prethodno objasnio. To uključuje vašu e-poštu, SMS poruke, fotografije i kontakte.

Federalna komisija za komunikacije (FCC) također je ažurirala blog post u utorak upozoravajući da oštećen priključak za punjenje može omogućiti zlonamjernim akterima zaključavanje uređaja ili izvlačenje osobnih podataka i lozinki.

"U nekim slučajevima, kriminalci su namjerno ostavljali kabele priključene na stanicama za punjenje", navodi se u FCC-ovom blog postu. "Čak su izvješća o zaraženim kablovima koji su se davali kao promotivni pokloni.", piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije