Nevjerovatno otkriće: Gas koji se smatra znakom života pronađen na Veneri

1
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno otkriće: Gas koji se smatra znakom života pronađen na Veneri
NASA / Venera

Otkriveni su novi tragovi gasa koji se smatra znakom života u oblacima i maglenim slojevima Venere.

Prvi put objavljeno 2020. godine, ovo kontroverzno otkriće molekula fosfina (PH3) je potvrđeno s obilnim dodatnim nalazima predstavljenim na Nacionalnom astronomskom sastanku 2023. godine na Univerzitetu u Cardiffu, u Walesu, Velika Britanija.

Oni dolaze uglavnom iz prvih 50 od 200 sati posmatranja pomoću James Clerk Maxwell teleskopa (JCMT) na Havajima - mnogo više od osam sati korištenih za prvobitno otkriće - ali uključuju i nove podatke sa NASA-inog sada pokvarenog stratosferskog observatorija za infracrvenu astronomiju (SOFIA) avionom.

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Fosfin, koji se sastoji od vodonika i fosfora, je zapaljiv i otrovan gas na Zemlji koji se obično smatra blatom iz močvare. Proizvodi ga samo mikroorganizmi koji žive u okruženju s vrlo malo kiseonika. Njegovo prisustvo na Veneri ukazuje da tamo postoje uslovi za bakterije ili, barem, nepoznata hemija.

Iako je površina Venere dovoljno vruća da rastopi metal, u njenim visokim oblacima je temperatura od oko 30 ºC.

Međutim, sastoje se od 90% sumporne kiseline, što bi svako mikrobiološko prisustvo svrstalo u kategoriju "ekstremofila". Bilo kakav mikrobni život morao bi biti i u vazduhu i otporan na kiselinu. Stoga, ovi nalazi fosfina su dokaz ne postojanja života, već da jednostavno ne razumijemo ciklus fosfora na Veneri.

Jedan uzrok fosfina mogli bi biti vulkani, ali takav intenzitet vulkanske aktivnosti je malo vjerovatan.

Najnovija otkrića fosfina JCMT-a iz februara 2022. i maja 2023. godine su značajna jer proširuju obuhvat prvobitnog istraživanja. Također sugeriraju postojanje stalnog izvora fosfina, bilo u ili ispod oblaka Venere.

"Imamo sada pet otkrića tokom posljednjih nekoliko godina, dobijenih sa tri različita instrumenta i mnogim metodama obrade podataka", rekla je profesorica Jane Greaves, astrobiologinja na Fakultetu za fiziku i astronomiju Univerziteta u Cardiffu, u intervjuu.

Njena ekipa je obavljala testove kao dio 200-satnog istraživanja koristeći JCMT. "Ovdje dobijamo nagovještaj da postoji neki stalni izvor, a to je svrha dugoročnih istraživanja - pokazati da li je to istina ili ne", rekla je Greaves.

U novembru 2021. godine naučnici koji su koristili SOFIA-u nisu pronašli tragove fosfina, ali reanaliza podataka od strane Greaves-ovog tima otkrila je prisustvo fosfina u gornjim oblacima planete. "Napravila sam jednu sitnu promjenu u načinu na koji su posmatrali podatke i može se dobiti nešto", rekla je Greaves. "Nisam koristila složene tehnike, samo standardne metode", piše Forbes

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije