Nevjerovatan uspjeh nauke: Moždane ćelije uzgojene u laboratoriji naučile igrati video igru

2
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatan uspjeh nauke: Moždane ćelije uzgojene u laboratoriji naučile igrati video igru
Foto: Cortical labs / Ovo su moždane ćelije koje igraju "Pong"

Naučnici su u laboratoriji uzgojili moždane ćelije koje su naučile da igraju video igru nalik tenisu iz sedamdesetih "Pong".

Oni tvrde da njihov "mini-mozak" može da osjeti i reaguje na vlastito okruženje.

Pišući za naučni časopis Neuron, doktor Brett Kagan, iz kompanije Cortical labs, tvrdi da je stvorio prvi "svjesni" mozak uzgojen u laboratorijskoj posudi.

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Drugi eksperti ovo dostignuće opisuju kao "uzbudljivo", ali tvrde da je nazivanje moždanih ćelija svjesnim - pretjerivanje.

"Ne možemo da nađemo bolji izraz da bismo opisali ovo. On može da preuzme informaciju iz spoljnog izvora, obradi je i reaguje na nju u realnom vremenu", odgovara im dr. Kagan.

Mini-mozgovi su prvi put napravljeni 2013, da bi se proučavala mikrocefalija, genetski poremećaj kod kog je mozak suviše mali, a u međuvremenu su korišteni za istraživanje razvoja mozga. Ali ovo je prvi put da su uključeni u spoljno okruženje i da su imali interakciju s njim, u ovom slučaju s video igrom.

"Pong" je rana kompjuterska igra u kojoj je cilj da se pomjera pravougaonik i spriječi da kvadratić prođe pored nje - vrlo prosta, ali veoma uzbudljiva 1972. godine.

Ćelije su reagovale na nju proizvodnjom vlastite električne aktivnosti. Širile su manje energije kako se igra nastavljala, ali kad bi loptica prošla pored 'reketa0 i igra se ponovo aktivirala s lopticom u nasumičnoj tački, one su se više širile, prilagođavajući se na novu nepredvidivu situaciju.

Mini-mozak je, dodaje se, naučio da igra igru u roku od pet minuta.

Često bi promašivao loptu - ali njegova stopa uspješnosti bila je daleko iznad nasumičnog slučaja.

Doktor Kagan se nada da će se ova tehnologija u nekom trenutku upotrijebiti za testiranje liječenja neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova.

Kao sljedeći korak, naučnik planira da testira utjecaj alkohola na sposobnost mini-mozga da igra "Pong". Ako bude reagirao na sličan način kao ljudski mozak, to će samo potvrditi koliko efikasan ovaj sistem može da bude kao eksperimentalna zamjena za njega.

Naučnici tvrde i da su njihovi mini-mozgovi prilagodljiviji od aktuelnih sistema vještačke inteligencije i da bi stoga mogli da posluže kao osnova za prilagodljivije robote.

Mini-mozgovi će vrlo vjerovatno postati složeniji kako se istraživanje bude nastavljalo - ali tim doktora Kagana radi s bioetičarima da bi bio siguran da neće slučajno stvoriti svjestan mozak, sa svim etičkim pitanjima koje bi to postavilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije