Medicina / Nema čekanja nalaza: Uređaj će za pola sata otkrivati prisustvo bakterije

08. 05. 2019. u 11:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Čini se da bi dani kada su ljekari pacijentima propisivali jake antibiotike dok su se još čekali rezultati laboratorijskih pretraga uskoro mogli postati prošlost jer su naučnici s američkog Univerziteta Penn State izumili uređaj koji rezultate, umjesto za nekoliko dana, daje u roku od najviše pola sata.

Naučnici s američkog Univerziteta Penn State rezultate istraživanja objavili su u ponedjeljak u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kuautor istraživanja i jedan od izumitelja uređaja Pak Kin Wong, profesor biomedicinskog inžinjerstva i mašinstva, pojasnio je da uređaj koristi mikrotehnologiju koja mu omogućuje detektiranje pojedinačnih bakterijskih stanica, a one se potom mogu pomnije pogledati pod elektronskim mikroskopom.

Ovakav će pristup bolničarima omogućiti da za samo 30 minuta utvrde je li bakterija prisutna u krvi i može li se 'uništiti' antibioticima. Za takav je postupak u laboratoriju danas potrebno između tri i pet dana.

"Trenutačno su ljekari skloni propisati antibiotike čak i kad nema prisutnih bakterija", rekao je Wong, prenosi Hina, pojasnivši da su on i kolege "željeli na brz način utvrditi postojanje bakterijske infekcije".

Naučnici kažu da uređaj, uz otkrivanje prisutnosti bakterije, može odrediti i njezin morfološki tip, dakle ustanoviti je li riječ o bacilima, kokima ili spiralnom tipu.

"Ovaj uređaj zasad detektira postojanje, ali ne i vrstu bakterije", pojasnio je Wong. "Sada radimo na komplementarnoj molekularnoj metodi koja će nam omogućiti da odredimo i vrstu bakterije."

Nakon što se ustanovi prisutnost bakterije, uzorak će biti izložen antibioticima kako bi se utvrdilo je li riječ o tipu otpornom na njih, jer je u tom slučaju propisivanje antibiotske terapije u potpunosti neučinkovito.

Ako bakterija nastavi rasti i nakon izlaganja antibiotiku taj će se soj smatrati otpornim na njega, no ako prestane rasti ili nestane, značit će da soj nije otporan te da se infekcija može liječiti pomoću jednoga ciljanog antibiotika.

"Najčešće su infekcije mokraćnog sistema. No više od 75 posto uzoraka urina poslanih u klinički mikrobiološki laboratorij pokazuje negativan rezultat. Brzo isključenje ili potvrda prisutnosti bakterije u klinički relevantnoj koncentraciji značajno će povećati kvalitetu zdravstvene skrbi za pacijente", kaže Wong.

Dodaje da je uređaj trenutačno sličan pisaču i prilično velik. Kaže kako se nada da će u dogledno vrijeme uspjeti izraditi manju, prijenosnu verziju koja bi se koristila u doktorskim ordinacijama i u bolnicama. Nada se i da će se na tržištu pojaviti za otprilike tri godine.

NEMA KOMENTARA