Naučnici proučavaju čudni, misteriozni oblak koji se stvorio na Marsu

Radiosarajevo.ba
Naučnici proučavaju čudni, misteriozni oblak koji se stvorio na Marsu
Foto: ESA / Čudni oblak na Marsu

Mars Express, kamera Europske svemirske agencije, koja orbitira oko Marsa, pomno prati misteriozni, dugački ovlak, koji se pojavljuje iznad 20 kilometara visokog Arsia Mons vulkana, blizu ekvatora na Crvenoj planeti. 

Svemirska letjelica i drugi kao ona prate razvoj čudnog oblaka od 2009. Sada, nove slike koje je ESA ove sedmice otkrila, pokazuju da se oblak i dalje stvara.

Skeniranja sugeriraju da tajnoviti oblak ni na koji način nije povezan s vulkanskom aktivnošću - Arsia Mons je posljednji put bila aktivna prije otprilike 50 miliona godina, navodi NASA. Umjesto toga, naučnici sumnjaju da je ovo oblak sačinjen od vodenog leda koji teče niz obronke vulkana.

Oblak, kako je uočeno na najnovijim slikama koje je 17. i 19. jula snimila kamera Mars Express za vizualno nadgledanje (VMC), dugačak je oko 1800 kilometara.

Ipak, oblak ne traje dugo.

Svake marsovske godine, otprilike u vrijeme Marsovog južnog solsticija - ekvivalent 21. Decembra ovdje na Zemlji - oblak raste nekoliko sati svaki dan i brzo opet nestane.

"Ovaj izduženi oblak nastaje svake marsovske godine tokom ove sezone oko južnog solsticija, a ponavlja se 80 dana ili više, nakon brzog dnevnog ciklusa", kazao je Jorge Hernandez-Bernal, doktorski kandidat na Univerzitetu Baskia i vodeći autor istraživanja koje u toku.

"Međutim, još ne znamo jesu li oblaci uvijek ovako impresivni."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije