Filmovi / Mračne tajne Netflixa koje ne žele da se znaju o njima

14. 11. 2019. u 17:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Netflix je gigant streaming scene. Osim što se prometnuo u nezaobilazno mjesto što se konzumiranja filmova i serija tiče, postao je i alternativa holivudskoj filmskoj industriji.

Iako ćete u njegovoj ponudi pronaći sve relevantnije holivudske blockbustere, njegova originalna produkcija postala je pojas za spašavanje autorima koji nisu angažirani na nekoj od franšiza koje su, budimo realni, 95 posto pogonskog goriva holivudske mašinerije.

Unatoč činjenici da ima svako pravo držati takve informacije za sebe, mnogi mu zamjeraju prikrivanje podataka o gledanosti, ali to nisu jedine zamjerke na njegov rad. Cracked je nedavno objavio članak o Netflixovim "prljavim mračnim tajnama", a radi se o onim manje poznatim problemima ovog servisa.

Promoviranje pseudoznanosti

Gwyneth Paltrow poznata je promotorica new age ideja i proizvoda koje širi putem svoje lifestyle stranice Goop. Naravno, Netflix je u tome prepoznao mogućnost kapitaliziranja njezine popularnosti pa joj je ponudio da od svega napravi show koji će istraživati wellness teme "koje pomiču granice". Sve ovo djeluje kao ekstreman primjer eufemizma za neopisivu količinu neprovjerenih, beskorisnih, skupih, a nerijetko i štetnih stvari koje Goop promiče.

Dali su prostor i veganskoj seriji "What The Health", u kojoj ste mogli naići na nebuloze kao što su tvrdnja da je pojesti jedno jaje jednako pušenju pet cigareta, da mlijeko izaziva rak ili da su ribe prepune toksina te da američke organizacije čine sve kako bi prikrile te informacije od američkih građana.

Jedan od dokumentaraca koji su bili prisiljeni maknuti je i "Root Cause", u kojem ste mogli naići na ekstremno netočne tvrdnje da ispunjenje zubnih kanala izaziva rak.

A ne smijemo zaboraviti ni "Heal", dvosatnu istragu o mogućem lijeku za sve bolesti, a taj lijek je pozitivno razmišljanje. Jedna od sugovornica tvrdi da joj se rak crijeva i jetre povukao nakon što se podvrgnula terapiji kojom je riješila očito kancerogenu traumu iz vrtića u kojem su je zlostavljali. Ono što nisu spomenuli je to da se osim toj terapiji podvrgnula i kemoterapiji i radiografiji.

Toksično radno okruženje

Prošle godine Wall Street Journal intervjuirao je 70 trenutnih i bivših zaposlenika Netflixa kako bi doznao kako je to raditi za jednu od najuspješnijih kompanija na svijetu. Ono što su otkrili bilo je neočekivano i daleko od opuštene, zabavne i progresivne okoline kakvu biste očekivali kod kompanija ovog tipa.

Radi se o nezdravom okruženju u kojem se svi međusobno vrijeđaju, brane se od ljudi koji im žele zabiti nož u leđa i grupno napadaju jedni druge.

Voditelje često traže da dijele ljude u skupine onih iza kojih stoje i one do kojih im nije stalo pa su prisiljeni otpustiti nekog iz druge skupine ili će u suprotnom sami biti otpušteni. I pritom ne nastradaju samo nižerangirani, nego žrtva ovog besmislenog testa može postati bilo tko.

Tu je i nešto što se naziva "sunshining", a radi se o sastanku tijekom kojeg zaposlenik sjedi pred kolegama i trpi njihove uvrede.

Nadalje, svako otpuštanje prati i grupni e-mail u kojem se navode svi nedostaci i razlozi otpuštanja, a potiču se i tračevi o otpuštenima.

Naravno, sve bi ovo trebalo biti nezakonito, a upravo je to problem s kojim se kompanija susrela nakon širenja. Primjerice, u Holandiji ne možete nekog otpustiti, a da pritom ne iznesete jasan razlog otpuštanja.

Poslovni model koji šteti serijama

Za razliku od televizije, Netflix bi trebao biti mjesto na kojem se o opstanku neke serije odlučuje na temelju konkretnih podataka, a ne hirovima glavešina i prekrajanju budžeta.

Kao što ste vjerojatno primijetili, velik dio serija na Netflixu ne doživi treću sezonu, a razlog je novac. Naime, Netflix bi nakon druge sezone tvorcima serija trebao isplaćivati bonuse, a to se događa samo u situaciji kada serija prolazi izuzetno dobro. I dok se ovo čini kao sasvim logičan potez, činjenica je da opstanak Netflixove serije ne uvjetuje samo gledanost nego i stvaranje "buzza".

Točnije, serija mora privlačiti nove pretplatnike, a u takvom okruženju nestanu i mnoge omiljene serije kao što su "One Day At A Time", "Tuca And Bertie" i "Santa Clarita Diet", koje su bile mahom kritički odlično prihvaćene i u prvoj su sezoni privukle gomilu gledatelja. No to se ne računa.

Isto tako, sve serije koje se ukinu na Netflixu ne dobivaju novu priliku na nekoj drugoj platformi ili TV mreži jer Netflix to ne dopušta. Čak i kada surađuju s vanjskim suradnicima, uvjetuju da se serija nakon ukidanja ne može prebaciti na drugu mrežu naredne dvije ili tri godine. A tada je već prekasno.

Cenzura

Kada se tjedni tematski news show "Patriot Act With Hasan Minhaj" našao u problemima zbog načina na koji je pokrio temu odnosa SAD-a i Saudijske Arabije (američka podrška unatoč ratnim zločinima u Jemenu ili ubojstvo novinara Washington Posta), Netflix je zauzeo prilično kukavički stav.

Voditelj je kritizirao naoko progresivnog Mohammada bin Salmana koji pozira kao napredni vođa dok u isto vrijeme guši slobodu govora.

Saudijska Arabija zatražila je od Netflixa da ukloni epizodu jer se radi o "lažnim vijestima", a Netflix je na to pristao.

Izvršni direktor Netflixa Reed Hastings čak je i branio ovaj potez rekavši da Netflixov posao nije širenje istine, nego zabava.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA