Konkurencija protiv Netflixa: Počinje rat cijena

Radiosarajevo.ba
Konkurencija protiv Netflixa: Počinje rat cijena
Foto: Arhiv / Netflix

U poređenju s gotovo sto godina istorije kompanije Walt Disney, Netflix se sa svojom 21-om godinom može smatrati početnikom u svijetu šou-biznisa. Pa ipak, ta firma je sa svojih 150 miliona pretplatnika neprikosnoveni kralj platforme budućnosti: online-videostreaminga.

Najveći konkurent Netfliksu je internet-svaštar Amazon sa 100 miliona mušterija. Tu je i Google sa kanalom YouTube koji doduše može da se pohvali sa više od 1,3 milijarde korisnika, ali oni ne plaćaju mjesečnu pretplatu kao što je to slučaj s Netfliksom i Amazonom, pišu Vijesti Online.

Konkurencija dolazi

Na unosnom tržištu online-streaminga je još nekoliko velikih igrača poput HBO ili Hulu, ali bi od sledeće godine konkurencija mogla znatno da ojača. U igru se ubacuje i telekomunikaciona kompanija AT&T koja je nedavno kupila medijsku kompaniju Time Warner, a u njenom vlasništvu je već striming HBO i HBO Now.

I džin Disney na tržište streaminga ulazi preko kompanija koje već posjeduje kao što je Hulu. No nedavnom kupovinom medijskog koncerna 21st Century Fox, kolekcija filmova dodatno se proširila. Disney početkom septembra uvodi svoj servis pod nazivom Disney Plus.

U biznis sada ulaze i kompanije poput Applea koji na jesen u 100 zemalja svijeta pokreće svoj servis Apple TV Plus. Kako bi privukao što više pretplatnika, Apple je za ekskluzivne produkcije pridobio zvijezde poput Oprah Winfrey, Jennifer Aniston i Reese Witherspoon.

Streaming potiskuje klasični TV

I dok je upotreba striminga u stalnom porastu, klasični TV je u fazi povlačenja. Većina korisnika u SAD čak i klasične TV-formate poput vijesti prati preko streaming-servisa. Američko preduzeće za analizu medijskog tržišta Reportlinker vrijednost tržišta online-streaminga procjenjuje na 125 milijardi dolara. Samo u SAD pretplatnici mjesečno na streming-servise potroše dvije milijarde dolara. Prosječan Amerikanac nedjeljno na gledanje serija i filmova preko straminga potroši isto vremena kao i na radnom mjestu.

U Njemačkoj i Europi je korištenje straminga slabije, ali je u stalnom porastu. Prema istraživanju njemačkog javnog servisa ARD/ZDF, 60 posto građana barem jednom nedjeljno konzumira pokretne slike preko streaminga.

Osim mnogih prednosti striminga prema klasičnom TV-u, poput programa koji nije isprekidan reklamama ili individualnog određivanja vremena gledanja, korisnici ističu u kvalitet programa koji je bolji u poređenju s klasičnim TV-om.

Tome doprinose i sopstveni sadržaji od kojih su neki već ušli u historiju masovnih medija poput Netfliksovih produkcija "Kuća od karata" ili "Čudnije stvari" (Stranger Things). Tu je naravno i HBO s fenomenom zvanim "Igra prijestolja" (Game of Thrones).

Disney u trku ulazi sa sopstvenim produkcijama poput serijala filmova "Ratovi zvijezda" ili animiranim filmovima produkcije Piksar. Istovremeno, Disney Netflixu neće da produži prava za prikazivanje svojih sadržaja. Ali to će Disneyu donijeti i gubitke, jer mu je Netfliks godišnje uplaćivao više od 300 miliona dolara.

Da li je na pomolu rat cijena?

Poznavaoci prilika vjeruju da bi nova konkurencija mogla da rezultira i ratom cijena. I dok Netflix u međuvremenu za najpovoljniju pretplati traži ne osam nego devet dolara, Disney u igru ulazi pretplatom od sedam dolara mjesečno. Netfliksu su novi prihodi preko potrebni kako bi novim produkcijama nadoknadio odlazak filmova iz Disneyeve ponude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije