Kako je 8. mart postao Međunarodni dan žena

Radiosarajevo.ba
Kako je 8. mart postao Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obilježava se danas, 8. marta, a tog se dana slave ekonomska, politička i društvena postignuća i dostignuća pripadnica ženskog spola.

Prvi Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Na zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom, a zamjenski je praznik postao Majčin dan koji se obilježava u čast majki i majčinstva svake druge nedjelje u maju.

Dan žena ostao je državni praznik u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima. 

Godine 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN je službeno počeo obilježavati Međunarodni dan žena.

Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u zemljama u kojima to još nije.

Žene u cijelom svijetu još uvijek se bore s raznim predrasudama, posebno u poslovnom svijetu, još uvijek manje zarađuju od svojih muških kolega, a često su izložene seksualnom uznemiravanju, mobingu i zlostavljanju.  U nekim dijelovima svijeta ženama su, pak, uskraćena gotovo sva osnova ljudska prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije