Da li znate šta znače skraćenice .COM, .JPG, .MP3, .FLV, .PDF...?

Radiosarajevo.ba
Da li znate šta znače skraćenice .COM, .JPG, .MP3, .FLV, .PDF...?
Foto: Unsplash / Ilustracija

Kratice (ekstenzije) za oznaku kompjuterskih fileova dobro su poznate svima koji koriste računar.

Uglavnom se sastoje od tri slova, a ne postoji neko posebno pravilo za njihovo imenovanje.

JPG, MP3, FLV, PDF... samo su neke od njih, a da li ste se zapitali šta znače?

Fotografije

.gif – Graphics Interchange Format, skraćeno GIF, predstavlja oznaku za kratke videoanimacije. Jedan je od dva najčešće korištena računarska grafička formata za razmjenu slika na internetu. Predstavljen je 1987. godine.

.jpg, .jpeg – riječ je o najkorištenijem formatu za fotografije, a JPEG znači Joint Photographic Experts Group (Udružena grupa fotografskih eksperata), prema komitetu koji je kreirao ovaj standard 1992. Grupa je osnovana 1986. godine.

.raw – ovaj format koriste digitalni fotoaparati i kamere, a raw znači da fotografija nije prošla kroz proces obrade.

Audio

.mp3 – Ovo je ekstenzija za audiofileove MPEG-1 ili MPEG-2, a znači kraticu radne grupe pod nazivom Moving Picture Experts Group Layer-3 Audio. MPEG je radna grupa stručnjaka za standardizaciju digitalnih formata koji se bave pronalaženjem, objavljivanjem i razvojem standarda za kodiranje video i audiosignala. MP3 je najčešći format za čuvanje digitalnih audiozapisa na kompjuterima i drugim digitalnim uređajima.

.wav – ova ekstenzija je skraćenica za Waveform Audio File Format, odnosno audioformat koji se koristi za čuvanje muzike na računarima.

.wma – ovo je ekstenzija za audioformat koji je razvio Microsoft.

Video

.avi – je skraćenica od Audio Video Interleave (isprepleteni audio i video), a riječ je o fileu koji u sebi sadrži i audio i video. I njega je kao i .wma kreirao Microsoft.

.flv – ekstenzija koja označava Flash videofileove.

.mp4 – skraćenica za jedan od najkorištenijih videofileova. Isto je objašnjenje kao i za mp3, osim što se ovdje podrazumijeva videofile MPEG-4.

.wmv – ekstenzija koju je kreirao Microsoft i označava Windows Media Video. Ona je za video isto što i .wma za audiofileove.

.mkv - Matroška (Matroska) je multimedijalni kontejner otvorenog standarda i koda. Služi kao univerzalni format za skladištenje različitih multimedijalnih sadržaja, kao što su video, audio i titlovi. U jednoj datoteci može sadržati neograničen broj videa, zvuka i titlova. Matroška je po koncepciji sličan drugim kontejnerima kao što su AVI, mp4, ili ASF, s razlikom da je Matroška potpuno otvoren standard i što se njegova implementacija uglavnom sastoji od softvera slobodnog kôda. Datoteka Matroška, MKV je vrsta video formata sa titlovima i zvukom, MKA je vrsta audio formata, a MKS je format samo za titlove. Ime Matroška je inspirisano ruskim lutkama Matrjoška (babuška).

Dokumenti

.pdf – skraćenica od Portable Document Format, format koji je kreirala kompanija Adobe System. PDF ekstenzija se koristi za kreiranje dokumenata koji će sadržati unaprijed određen izgled i otvarat će se isto na svim uređajima i operativnim sistemima.

.txt – tekstualni file koji u sebi nema nikakvo formatiranje.

Bonus:

• Da li ste znali da je domena koja dominira modernim internetom - .com, i koja u ovoj godini slavi 34. rođendan, nastala od engleske riječi “commercial” (komercijalan), što govori o njenoj izvornoj namjeni. Ova domena zamišljena je za dodjeljivanje kompanijama, kako bi se one razlikovale od vladinih agencija ili obrazovnih institucija. Prva .com domena na svetu bio je Symbolics.com. Registrovana je 15. marta 1985.

• HTTP (engl. Hyper Text Transfer Protocol) je glavna i najčešća metoda prijenosa informacija na Webu. Osnovna namjena ovog protokola je omogućavanje objavljivanja i prezentacije HTML dokumenata, tj. web stranica. HTTP je samo jedan od protokola aplikativne razine koji postoje na Internetu. Drugi značajniji internetski protokoli na aplikacijskoj razini su: FTP, HTTP, HTTPS, IMAP, IRC, NNTP, POP3, RTP, SIP, SMTP, SNMP, SSH, SSL, Telnet, UUCP, BitTorrent...

• World Wide Web - skraćeno WWW, W3, ili samo Web, naziv dolazi iz engleskog jezika a može se prevesti kao 'svjetska mreža'; u engleskom riječ web ima značenje razgranate i isprepletene mreže poput paučine je jedna od najkorištenijih usluga Interneta koja omogućava dohvaćanje hipertekstualnih dokumenata. Dokumenti mogu sadržavati tekst, slike i multimedijalne sadržaje a međusobno su povezani tzv. hiperlinkovima. Za dohvaćanje i prikaz sadržaja koriste se računalni programi koji se nazivaju web-preglednici. Web se često pogrešno koristi kao sinonim za Internet, a zapravo predstavlja jednu uslugu kojom se ostvaruje razmjena podataka preko te svjetske računalne mreže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije