Blokirate ljude na društvenim mrežama? Neće vam se svidjeti šta to govori o vama

Radiosarajevo.ba
Blokirate ljude na društvenim mrežama? Neće vam se svidjeti šta to govori o vama
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kako se nosite s hejterima na društvenim mrežama? Ako ih blokirate, psihoanalitičar i kognitivni hipnoterapeut Steve McKeown tvrdi da ste - egomanijaci.

"Šta vaši prijatelji ili drugi komentiraju o vama je njihov izbor. Kako vi odlučite reagirati je vaš izbor. I baš tu počinju problemi! Izazov za ego", objašnjava McKeown za Unilad.

"To stvara ljutnju i osjećaj da oni ne zaslužuju biti dio vašeg svijeta ili virtualnog života. Opcije su jednostavne, ili ih ignorirajte ili ih blokirajte! Blokiranje se čini najjednostavnijim načinom kako izbjeći da se osjećate loše, frustrirano ili tjeskobno."

"Blokiranje postaje nešto normalno, jednostavno. Problem može nestati u virtualnom svijetu, no ne i u stvarnom životu. Problem ne nestaje. Postaje složeniji i pojačava se, a vi se tim problemom ne bavite. Samo bježite od njega… Dok ne naletite na te ljude u lokalnoj trgovini, teretani ili parku", objašnjava.

Kaže da su oni koji često blokiraju druge na društvenim mrežama fokusirani na sebe te ih opisuje kao "egomanijake" s "niskim samopouzdanjem koje je duboko ukorijenjeno u njima".

"Svi smo se jednom našli u toj situaciji, kad te emocije za koje smo mislili da smo ih riješili počnu navirati natrag. Blokiranje se bavi samo posljedicom, ali ne i uzrokom problema. Kad nekog blokirate, ta reakcija koju je ta osoba prouzročila u vama ne nestaje. Na neki će se način ponovno pojaviti u budućnosti i najvjerojatnije u vrijeme kada to najmanje očekujete, kroz riječi nekog drugog", tvrdi.

Ipak, alat za blokiranje može dobro doći, primjerice kada je riječ o zlostavljanju na internetu, trolanju ili čak uhođenju. "Žudimo za podrškom, pažnjom i prihvaćanjem. Naš glavni cilj je da se osjećamo prihvaćenima, ali da u isto vrijeme osuđujemo sve ono s čime se ne slažemo. To može biti recept za katastrofu jer smo bombardirani i suočeni s ljudima za koje onda mislimo da zapravo osuđuju ili ne poštuju nas jer nisu kliknuli gumb za lajk ili share", zaključuje.

"Ne daju vam svi pažnju koju želite, ali bitno je da zapamtite da je to samo reakcija na ono kakvo je njihovo emotivno stanje zbog kojeg se možda osjećaju inferiornije. To ne znači da nikad nikoga ne biste trebali blokirati. Morate razmišljati logično i odabrati pravi trenutak, a ne biti impulzivni.

Ponekad se zapitajte: Zašto se osjećam onako kako se osjećam? Zapamtite da imate izbora dopustiti nekome da emocionalno utječe na vas te da imate odgovornost utjecati na svoj emocionalni odgovor. Upravljajte njime i nastavite dalje", kaže ovaj psihoanalitičar, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije