Ovo je film koji je sinoć dobio glavnog Oscara: Znate li šta znači CODA?

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je film koji je sinoć dobio glavnog Oscara: Znate li šta znači CODA?
PrtScr / Scena iz filma CODA

CODA, film redateljice Siân Heder o mladoj djevojci u sukobu sa svojim gluhim roditeljima i bratom dok se pokušava baviti pjevanjem trijumfirao je, uz film Dune, i na sinoćnoj dodjeli Oscara.

Naime, u Dolby Theatreu u Los Anđelesu kasno sinoć održana je svečana ceremonija 94. dodjele Oscara za najbolji film godine, a najprestižnija nagrada u svijetu filma pripala je ostvarenju CODA.

Osvojio je CODA Oscara i za najbolji scenarij, a Troy Kotsur iz ovog filma osvojio je Oscara za najbolju sporednu ulogu.

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Inače, CODA je prošle godine na Sundance Film Festivalu, u kategoriji američke drame, dobio Veliku nagradu žirija, kao i nagradu publike, nagradu za najbolju režiju i posebnu nagradu žirija za ansambl koji čine Emilia Jones, Marlee Matlin, Troy Kotsur, Daniel Durant, Eugenio Derbez i Ferdia Walsh-Peelo.

CODA (kratica za Child Of Deaf Adults, odnosno dijete gluhih roditelja) je prvi film u historiji Sundancea koji je osvojio tri glavne nagrade u kategoriji američke drame.

Kako je zabilježila Zrinka Pavlić u svojoj TV kritici filma:

"Jednostavna, pravocrtna priča za koju već negdje nakon prvih pola sata filma možete pretpostaviti kako će završiti, suncem okupan sretan kraj, dirljivi muzički elementi od kojih ćete se ugodno naježiti, mnogo ljubavi, djevojački snovi, dovoljna količina socijalne osviještenosti da priča bude relevantna i suvremena, a opet ne toliko da bi bila subverzivna..."

Film govori o maturantici Ruby koja živi u malom ribarskom gradiću u Massachusetsu i svakoga dana u rano jutro, prije škole, s ocem i starijim bratom isplovljava na ribarskom brodiću koji prehranjuje cijelu obitelj. Ruby tako živi cijeli život. Ona je CODA, što znači child of deaf adults (dijete gluhih odraslih).

Jedina je u obitelji koja čuje. Svi su ostali - majka, otac i stariji brat - gluhi i u dobroj mjeri ovise o Ruby. Mora isplovljavati s ocem i bratom jer oni ne čuju radiopozive iz luke, ne čuju upozorenja obalne straže i ne smiju isplovljavati bez barem jednog člana posade koji čuje. A, vremena su teška. Zbog sve većih iznosa koje ribarima nameću otkupljivači i davanja koja im nameće država, od ribolova se jedva živi i ovako, a kamoli još uz trošak zapošljavanja dodatnog radnika na brodiću...

A onda, jednog dana, voditelj školskog hora u kojem pjeva, Mr. V. (Eugenio Derbez) kaže da je dovoljno talentirana za studij pjevanja na prestižnom muzičkom koledžu u Bostonu...

Taj se trenutak događa negdje u prvih pola sata filma i čim se dogodi, jasno vam je kako će film završiti.

"Šta onda ovaj film čini tako posebnim da su ga zavoljeli ljudi diljem svijeta, da je prvi film u historiji koji je na filmskom festivalu u Sundanceu osvojio tri najveće nagrade za američki film i da je među nominiranima za najbolji film na ovogodišnjim Oscarima?

Može se jednostavno reći da je to neki je ne sais quoi šarm, ali može se to objasniti i konkretnije. Osim što je film tipična šarmantna romantična drama o simpatičnoj i talentiranoj djevojci - a to svi ionako vole - film je i kratak, ali dojmljiv uvid u svakodnevni život gluhih, njihovih obitelji i okoline. Prožet sjajnom glumom na znakovnom jeziku - sve gluhe likove glume i gluhi glumci", bilježi Pavlić.

Ko je sve sinoć dobio Oscara?

Film Dina (Dune) dobio je najviše, šest Oscara, a najboljim filmom proglašen je film CODA, koji je osvojio ukupno tri Oscara.

Najbolji film: CODA

Režija: Jane Campion, Šape pasje

Glavna muška uloga: Will Smith, Kralj Richard

Glavna ženska uloga: Jessica Chastain, Oči Tammy Faye

Sporedna muška uloga: Troy Kotsur, CODA

Sporedna ženska uloga: Ariana DeBose, Priča sa zapadne strane

Originalni scenarij: Kenneth Branagh, Belfast

Adaptirani scenarij: Siân Heder, CODA

Animirani film: Encanto: Naš čarobni svijet

Međunarodni film: Drive My Car, Japan

Dokumentarni film: Summer of Soul

Kratkometražni dokumentarni film: The Queen of Basketball

Kratkometražni igrani film: The Long Goodbye

Kratkometražni animirani film: The Windshield Wiper

Originalna glazba: Dina

Originalna pjesma: No Time to Die iz filma Nije vrijeme za umiranje – muzika i tekst Billie Eilish i Finneas O'Connell

Zvuk: Dina

Scenografija: Dina

Fotografija: Dina, Greig Fraser

Šminka i frizura: Oči Tammy Faye

Kostimografija: Cruella, Jenny Beavan

Montaža: Dina

Vizualni efekti: Dina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije