Preminula kraljica soula Aretha Franklin

Radiosarajevo.ba
Preminula kraljica soula Aretha Franklin
Aretha Franklin, kraljica soula preminula je u 76. godini života. Posljednji put je nastupila u novembru prošle godine za fondaciju  Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku.

Prije toga je pjevala u Philadelphiji u augustu. Opisujući nastup Friedman je tada poručio: "Bila je to čudesna izvedba s obzirom na njezinu iscrpljenost i dehidraciju".

Prva je žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall kuću slavnih, 1987. godine. Tokom svoje dugogodišnje karijere,  Franklin je osvojila 18 Grammyja, uključujući jedan za životno postignuće. 

Među brojnim hitovima Arethe Franklin, ističu se još You Make Me Feel, Like A Natural Woman (1968), Day Dreaming (1972),  Jump To It (1982), Freeway of Love (1985) i A Rose Is Still A Rose (1998).

Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.  

Legendarnoj pjevačici je dijagnosticiran rak 2010. godine, a prošle godine je najavila da je povlači iz svijeta muzike.

Aretha je rođena 25. marta 1942. godine u Memphisu. Njen otac bio je pastor u Baptističkoj crkvi, a majka se bavila pjevanjem i svirala je klavir. Mama joj je umrla kad je imala deset godina, a samo četiri godine kasnije počela je intenzivno nastupati i prvi album Song of Faith  izdala je 1956. godine. Od rane dobi poučavale su je zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije