Sunday Stories objavili novu pjesmu "Karma"

Radiosarajevo.ba
Sunday Stories objavili novu pjesmu "Karma"

Tekst za pjesmu Karma pisala je vokalistica Sunday Stories, Nina Babić, dok su muziku radili zajedno članovi Sunday Stories: Saša Ćirić, Mirza Sijerčić, Mustafa Kurtalić i Nina Babić.
Na aranžmanu Karme svoj trag je nedvojbeno ostavio i producent pjesme Đani Pervan, a tim je posebno zahvalan Benjaminu Haliloviću koji je snimio bubnjeve i učestvovao u aranžmanu.



Primjetan je "urbaniji" zvuk benda i određena transformacijau odnosu na ranije pjesme. O promjenama i procesu nastanka Sunday Stories autorske pjesme, član benda, Mira Siječić kaže:

Bio je potreban izvjestan period da dođemo do zvuka koji trenutno imamo. Naš muzički pravac će da nastavi evoluirati ka boljem i zanimljivijem. Nekada prvo nastane melodija, nekada ritam, a nekada tekst. Sam proces nastanka jedne pjesme je veoma jednostavan, a u isto vrijeme komplikovan, ali najbitnije je da uvijek radimo na tome da se inkorporira svaka ideja i da se niko ne zanemari.

Harmoniju u bendu smatraju preduslovom za produktivnost,  te ne smatraju da razmirice mogu biti kreativni pokretač.

Samo bez ikakvih razmirica! Kreativnost pretpostavlja kreativnu razmjenu mišljenja, specijalno kod nas, jer sve odluke zahtijevaju konsenzus!
- dodaje Mustafa Mute Kurtalić.

Karma nosi i uvodnu gospelsku temu, a zanimalo nas je i ima li ona neko dublje značenje i da li vjeruju u Karmu?

Volio bih da mogu potvrditi takav duboko filozofski pristup iz pitanja, međutim „gospelska tema“ je bila samo jedna od blues fraza na gitari koja je mogla zanimljivo zvučati ako se izvede glasovima. Karma, bez obzira što je odličan izvor inspiracije, je samo koncept koji daje ljudima lažni osjećaj da pravda postoji, ipak stvarnost je nemilosrdna i ne postoje nikakva pravila - ističe Saša Ćirić.

Da li je Karma neka osveta, pojašnjava pjevačica Nina Babić, koja je i autorica teksta: 

Karma je pjesma u kojoj je akcenat na meni kao naratoru,
tj. na nama koji je donosimo i iznosimo. Ja sam ta koja se dobro osjećam, koja uzimam konce u svoje ruke i koja stojim i vičem na sav glas da se osjećam „tako dobro“. Cijela poenta Karme upravo jeste da slušatelju da krila, jedna injekcija za ego i za samoprihvatanje. U pjesmi ipak, nisam ja „ugasila svjetlo“, dakle zaustavila sam momenat „osvete“, nisam zaista taj tip. Svi smo mi nekom najbolji, nekom najgori, namjerno ili slučajno, ali nije crno-bijelo i to nas ne čini dobrim ili lošim ljudima. Ipak, kada nas neko naljuti ili razočara, nosimo se sa emocijom kako umijemo. U jednom takvom momentu, moj ispušni ventil je bilo, uzmi i stavi na papir sve što te muči. Tako je nastala Karma.
Stihovi nisu trajna emocija, zato je jako bitno da imaju i pozitivnu konotaciju, jer emocija prođe, a bilješka i objava ostaju trajno, muzika ostaje.

Jedan od "novijih" članova benda je i Adi Avdić.

Ono što je izuzetno važno jeste da se mi jako dobro slažemo i da smo prijatelji prije svega. Radujemo se svakoj probi, ne samo zbog uživanja u muzici, već zbog našeg druženja. Mogao bih
izdvojiti putovanja kada imamo dogovorene nastupe, kao jednu od najljepših uspomena, a posebno među putovanjima, turneju od prije dvije godine, to je zaista bilo prelijepo - opisuje Adi svoje iskustvo u Sunday Stories.

Ono što je naročito interesantno za pjesmu jeste činjenica da su u samom snimanju učestvovali i slušatelji, kako ekipa navodi, prijatelji Sunday Stories, koji su vršili funkciju hora: Samira Nuhanović,
Ema Kavazović Devedžić, Amar Kavazović i Hana Hodžić, te su uz pomoć kolege muzičara Narcisa Zečića, zaokružili temu i dali pjesmi poseban senzibilitet.

Spot za pjesmu je producirao Romano Kuduzović, direktor fotografije, dok je montažu i animaciju radio Dino Hujić. Spot je realizovan zahvaljujući partneru projekta Innovic d.o.o.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije