Strah nas je, Ministre!

Radiosarajevo.ba
Strah nas je, Ministre!

Piše: Nidžara Ahmetašević, Manjine.ba

Neposredno nakon što je imenovan, novi (stari) ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, MUP je objavio kako će biti postavljene “pojačane policijske snage na strateškim mjestima u gradu” i to tokom “udarnih termina dana od 7 do 9 i od 15 do 17 sati”.

Iste sedmice desilo se barem deset težih krivičnih djela u Gradu: uključujući oružane pljačke prodavnica na Grbavici i u samom centru Grada. Tih dana je ispred jednog od fakulteta u centru Sarajeva grupa pretukla jednog čovjeka nanijevši mu teške tjelesne povrede. U toku jedne večeri, u gusto naseljenom dijelu Starog Grada, nepoznate osobe su aktivirale “eksplozivnu napravu”, a potom se isto desilo u ulici Skenderija. I ovo je samo mali dio iz crnih hronika u kojem se spominju djela koja su prijavljena policiji.

Nisam baš sigurna šta na jeziku MUPa Kantona Sarajevo znači termin “strateška mjesta”, ali sam sigurna da je Sarajevo opasan grad. U mojoj glavi svako mjesto gdje ima ljudi koji su u opasnosti je strateško, dakle cijeli grad. I voljela bih znati na osnovu čega su zaključili da pojačaju patrole, ili šta već, baš u periodu u kojem su to rekli da će uraditi? Ja mislim da tu nema nikakve logike nego da je odluka donešena onako, reda radi – kao što to naše vlasti stalno rade – bez ikakvog promišljanja ili plana provođenja.

A nije da ne viđamo policajce u gradu. Na strateškim i nestrateškim mjestima, šta god i jedno i drugo bilo. Ali oni ništa (čast izuzecima) ne rade. Čak i kada se pred njima dešava krivično djelo, oni često ne reaguju. Pravdaju se riječima “mi smo policija Stari Grad, a to tamo preko ulice je Centar”, ili “nisam na dužnosti trenutno”, ili “mi smo obezbjeđenje lica i objekata i to nije naša nadležnost” ili vam daju savjet “ne možemo mi tu ništa, najbolje je da i vi okrenete glavu i idete svojim putem”.

Posao ministra policije, ako želi da ga radi, bio bi da učini sve da Grad bude sigurniji, svaki njegov dio u svakom trenutku. I da natjera policajce da rade svoj posao. Ako se žale kako nemaju ovlasti da čuvaju red i mir (što im je valjda posao), onda on treba da im da te ovlasti, tj. da nađe način kako će ih ovlastiti da ako ne spriječavaju krivična djela, a ono reaguju dovoljno brzo da uhvate počinioce, a da pri tome ne prekorače te ovlasti i ne maltretiraju nedužne građane. On treba ne da poveća broj policajaca na “strateškim mjestima” u određenim periodima, nego da poveća broj policajaca svuda, da ako treba preplave grad, u svakom trenutku. Nije da ih nema dovoljno. I ako nema, neka se potrudi da ih ima. Jer, ponavljam, to mu je posao.

I nisam neko ko se zalaže za policijsku državu. Šta više, protiv toga sam. Ali situacija u Sarajevu traži snažnu akciju.

(Uz to, ministar bi se mogao potruditi i da “liječi” policiju od korupcije jer će i to povećati njihovu efikasnost, a našu sigurnost).

Može ih podučiti i da je službeno lice, kao svuda u svijetu, na dužnosti čak i kada nije u uniformi, čak i kada nije na “svom terenu”, čak i kada mu nije radno vrijeme. Ako ništa, tako piše u zakonu po kojem rade.

Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo iz 2006. godine (koji je valjda na snazi s obzirom da se nalazi na portalu MUPa) u Članu 36 kaže da su “opće dužnosti policijskih službenika” da se: pri vršenju svojih dužnosti rukovodi općim interesom te naročito služi i pomaže javnosti; da bude nepristrasan te izbjegava aktivnosti ili propuste koji su nespojivi sa dužnostima ili koji krše dužnosti regulirane Zakonom; da će se uzdržavati od javnog ispoljavanja političkih i vjerskih uvjerenja dok je na dužnosti; da ne traži niti prihvata za sebe ili svoje srodnike bilo kakvu dobit, korist, uslugu ili kakvu drugu naknadu, osim onih dozvoljenih Zakonom; da i tokom i izvan radnog vremena djeluje na način koji odgovara interesu i ugledu policijskog organa…

U Članu 10 pak stoji da policija, pored ostalog, ima ovlasti da privodi, vrši potragu, privremeno ograniči slobodu kretanja, privremeno oduzima predmete, da izvrši pregled osoba, stvari i prijevoznih sredstava; da vrši audio i videosnimanje na javnim mjestima: da upotrijebi silu… Ima toga još, ali i ovo je dovoljno.

Mala lekcija iz prošlosti. New York City je 80tih bio jedan od najopasnijih gradova u Americi. Onda je došao novi gradonačelnik koji je doveo novog načelnika policije, te su zajedno donijeli odluku da preplave grad uniformisanim policajcima i da im daju prilično široke ovlasti, a kako bi se borili protiv kriminala koji je vladao ovim višemilionskim gradom. Trajalo je to nekoliko godina, ali ne tako dugo, i već više od dvije decenije New York je jedan od najsigurnijih gradova u Americi.

Ministre – strah nas je u našim kućama, u prodavnicama, na ulici, u kinu, u bankama, u parkovima, na pješačkim prelazima, u liftovima, u vrtićima, školama, na fakultetima… Da li će MUP nešto uraditi ili neće? Nemojte nas zamajavati ispraznim formulacijama koje građanima ne znače ništa. A ako ne možete uraditi ništa da se osjećamo sigurnije, onda ne možete raditi taj posao. Kao što to nisu mogli/znali/htjeli ni vaši predhodnici, pa ni vi u prošlom mandatu.

Svoje reakcije možete poslati autorici na e-mail: nidzara@manjine.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije