Nidžara Ahmetašević: Schwarzeneggeru u pohode

Radiosarajevo.ba
Nidžara Ahmetašević: Schwarzeneggeru u pohode


Piše: Nidžara Ahmetašević, Manjine.ba

Ako vas nekada put nanese ka Gracu, glavni grad austrijske pokrajine Štajerska, ma koliko ludo zvučalo, vrijedi posjetiti rodno selo i mali muzej posvećen 'štajerskom hrastu' Arnoldu Schwarzeneggeru.

Arnold je rođen u selu Thal gdje je 2011., u kući u kojoj je rastao, otvoren mali muzej. U neposrednoj blizini je i jezero na kojem je Arnold zaprosio svoju sada bivšu suprugu, te staze na kojima je trenirao. 

(Na ovom linku možete pogledati kompletu fotogaleriju sa posjete rodnom selu Arnolda Schwarzeneggera.)

I bez Arnolda, lijepo je doći i vidjeti tipično austrijsko selo, u kojem je sve uređeno, što bi se kod nas reklo - ko pod konac. Ako se pak krećete Arnoldovim stazama, još  se i zabavite. A možete se i slikati kraj Terminatora. 

FOTO: Nidžara Ahmetašević

Kuća je tipična seoska austrijska, niska, sa velikim dvorištem, i unutrašnjim zidovima oslikanim rukom. Čini se prilično skromna. Tu je Arnold, legenda kaže, počeo da vježba na spravama koje je sam pravio. Te njegove prve sprave su izložene u ovom muzeju koji je, budimo iskreni, pravi kič, ali tačno to očekujete pa niste razočarani. Šta više. 

Na ulazu je bronzani Arnold u, teško je reći da li prirodnoj ili ne veličini. Uglavnom, to je ogromna mišićava masa izlivena u brozni. Da, statua je preko puta zastava na kojima piše Arnijev svijet, te američke i austrijske zastave. 

FOTO: Nidžara Ahmetašević

Iako očekujete da u muzeju radi neki nabildani plavokosi seljačić u narodnoj nošnji, dočeka vas prilično žgoljavi vjerovatno student kojem je, čini se, malo i smiješno biti tu, ali kako je tako je. Mora se platiti školarina. Kaže da puno ljudi dolazi svaki dan, iz raznih zemalja svijeta. Dodaje i da, iako piše da je to Arnoldova rodna kuća, on je ustvari rođen u bolnici, ali tu je rastao. Navodno. 

Na prizemlju je soba koja je nekada bila kuhinja i u kojoj dominira novija fotografija Arnolda Schwarzeneggera pored žene u austrijskoj nošnji koja ga nudi, čime nego - štrudlom. Tu je lončić iz kojeg je vodu pio mali Arnold, šerpica u kojoj mu je mama kuhala hranu, njegov tanjir, njegova stolica... U sobi pored zgurani su mali i veliki Arnold. U jednom uglu je željezni krevet na kojem je spavao dječak, koji je kasnije postao guverner od Thala dalekoj Kaliforniji. Sto koji je u drugom kraju sobe je replika onog kojeg je Schwarzenegger imao u svom guvernerskom uredu. Iznad stola je njegova fotografija sa Barakom Obamom.

FOTO: Nidžara Ahmetašević

Na sljedećem koraku putujete u Arnoldovu ranu mladost i tu su izložene, originalne, sprave za vježbanje i medalje koje je osvajao na raznim takmičenjima. Gdje god se okrenete Arnoldovi mišići. 

Na spratu iznad je dio o glumcu Arnoldu Schwarzeneggeru, replike kostima iz njegovih najpoznatijih filmova, originalni mač Konana ratnika, motor iz Terminatora... I na izlazu naravno piše - Hasta la vista!

FOTO: Nidžara Ahmetašević

U Gracu se neće baš hvaliti Arnoldom. Barem ne onaj dio Graca koji se smatra liberalnim i naprednim. Konzervativcima je on pak simbol uspjeha. Ipak, prospekt za ovaj muzej nećete dobiti u gradskom turističkom centru, što čini se ne umanjuje broj turista koji ipak nađu put do Thala. 

Liberalni Graceri su pomalo ljuti na Schwarzeneggera, a pomalo ga se i stide. Osnovni razlog, mada ih ima još, je što je kao guverner Kalifornije pristao da potpiše smrtnu kaznu 2005. godine za Stanley Tookie Williams. Jer, liberalni Grac se hvali poštivanjem ljudskih prava, i ovaj potez njihovog bivšeg sugrađanina su glasno osudili. Šta više, stadion koji je od 1997. godine nosio njegovo ime, tada je preimenovan, a gradske vlasti su donijele odluke i da vrati status počasnog građanina. No, Arnold ih je preduhitrio - odnosno njegova služba za odnose sa javnošću - te je noć prije nego je odluka saopćena poslao pismo Gradu u kojem je rekao da skinu ime sa stadiona, i da on vraća prsten koji je dobio kao počasni građanin, jer, napisao je, sigurno će biti još odluka o smrtnim kaznama koje će potpisati. 

FOTO: Nidžara Ahmetašević

Danas se stadion zove po glavnom sponzoru, a u izlogu prodavnice suvenira lokalnog kluba Sturm dominira slika Ivice Osima, koji usput rečeno, ovdje ima status žive legende čije ime se grafitima ispisuje u gradu. 

Schwarzenegger je Thal napustio 1966. godine, ali redovno ga obilazi i sada. Prošle godine se provozao ulicama Graca na bicikli, kako radi i većina Gracera, i veselo se slikao sa svima koji su ga zaustavili. 

Da, već sam spomenula i jezero oko kojeg je Arnold trenirao, i tu su tri staze označene njegovim likom. I naravno, kraj jezera restoran i u njemu konobar Bosanac. On zna Arnolda, kako se može i očekivati od njega.

''Godinama se znamo. Baš je bio prošlog oktobra sa Van Damom. Sad dođe normalno. Prije mu se nije moglo prići od tjelohranitelja.''

I tu se priča o Arnoldu zavšava, a počinje o snalažljivom Bosancu koji sve zna bolje nego iko na svijetu, koji je uspješan poslovni čovjek i radi sve na kompjuteru, ali eto dođe tako vikendom - onako - da malo konobariše u restoranu, pa naiđe i Arnold. 

I tu se priča iz Thala završava.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije