Rast prometa uvjetovao mnoga proširenja i unapređenja

M. K.
Rast prometa uvjetovao mnoga proširenja i unapređenja
/ Terminal B
Međunarodni aerodrom u Sarajevu u 2016. godini zabilježio je značajno povećanje broja putnika.

U skladu s očekivanim rastom prometa, što samo po sebi zahtijeva i veće prostorne kapacitete svih pratećih službi i servisa, posljednjih nekoliko mjeseci na Aerodromu se radi na preuređenju postojećih kapaciteta.

Do sada je proširen dolazeći gate, otvorena je šalterska komunikacija za UIO (Carina) u javnoj i štićenoj zoni, koja putnicima omogućava nesmetanu komunikaciju s carinskim službenicima.

"Korisnicima je od sada na usluzi i nova šalterska komunikacija Lost&Found u štićenom prostoru, tako da imaju mogućnost komunikacije s aerodromskim osobljem iz javne i iz štićene zone", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Sarajevskog aerodroma.

Osim ovoga, završena je i rekonfiguracija trake za dolazeći prtljag, što rezultira bržem i efikasnijem procesuiranju putnika.

Kad je riječ o budućim proširenjima i gradnji, iz Aerodrom kažu da je prioritet gradnja brze izlazne rulnice koja će doprinijeti povećanju kvaliteta saobraćanja zrakoplova i proširenje platforme čime će se osigurati tri parking mjesta za velike avione, a njegova realizacija trebala bi početi već naredne godine.

"Planirana je i izgradnja ekskluzivnog VIP salona, rekonstrukcija restorana u Terminalu A, a kao jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata izdvajamo rekonstrukciju aerodromske piste, ukupne dužine 2.600 metara. Također, gradit će se i montažno-rashladna komora, koja će služiti za procesuiranje izvoza svježeg mesa i pošiljki velikih gabarita."

Ranije je najavljivana i izgradnja novog terminala, a iz Aerodroma su nam kazali da će nova Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo detaljno sagledati sve aspekte i mogućnosti za realizaciju i tog projekta u budućnosti.

"U planu je izgradnja nove poslovne zgrade na ukupnoj dužini od 3.600 metara kvadratnih u koju će biti prebačene određene službe i administracija", kazali su nam i objasnili da je riječ je o objektu s tri etaže, te s izlazima na platformu i na parking s prednje strane, a nedavno je raspisan konkurs za izradu glavnog projekta.
Zanimalo nas je da li radove na Aerodromu izvode bh. kompanije.

"Sve poslove od početka, realizacije, nadzora i puštanja u rad provodi tim stručnih zaposlenika i službi s Aerodroma. Za zahtjevne građevinske, mašinske i elektroinstalaterske radove angažirani su vanjski izvođači, odnosno bh. firme. Za radove na instalaciji slabe struje rade zaposlenici Sektora za informacione i komunikacione tehnologije."

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo trenutno operira 12 aviokompanija koje povezuju Sarajevo sa Zagrebom, Bečom, Ljubljanom, Beogradom, Minhenom, Istanbulom, Dubaijem, Oslom, Kelnom, Cirihom, Kopenhagenom, Stockholmom i Sharjahom.

Kad je riječ o novim aviokomapnijama, saznali smo da su pregovori s aviokompanijom Qatar Airways u završnoj fazi, te da se krajem godine očekuje uspostavljanje direktne liniju iz Sarajeva za Dohu.

Pojačan promet, proširenja i gradnja novih kapaciteta, osim prilike za bh. kompanije kao izvođače radova, trebali bi dovesti i do novih zaposlenja i stvaranja više radnih mjesta.

Zapošljavanje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo obavlja se u skladu s utvrđenim Planom poslovanja, odnosno Planom kadrova, kao njegovim dijelom, kojima se, na godišnjem, odnosno trogodišnjem nivou, definiraju kadrovske potrebe poduzeća.

"Kada je riječ o 2016. godini, s obzirom na to da se nalazimo u 'špici sezone, kada je potreba za radnom snagom najizraženija, prijem radnika je u najvećoj mjeri već okončan, a da li će biti dodatnih prijema, to će zavisiti od poslovnih okolnosti i stvarnih potreba, ali svakako uz prethodno ispunjavanje gore navedenih formalno-pravnih uvjeta."

Prijem radnika u radni odnos, na temelju potreba utvrđenih navedenim dokumentima, obavlja se provođenjem procedura javnog oglašavanja (javni oglas/konkurs u najtiražnijim dnevnim novinama u BiH), uz prethodno pribavljanje saglasnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, kao resornog ministarstva.

2016. još jedna rekordna godina za Sarajevski aerodrom

U toku 2015. godine kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo, prošlo je 772.904 putnika, što predstavlja rekord kada je riječ o putnicima.

U prvih sedam mjeseci 2016. godine opsluženo je ukupno 466. 606 putnika, što je za 6 posto više u odnosu na isti period 2015. godine.

Samo u julu mjesecu zabilježeno je preko 109.000 putnika, što predstavlja povećanje za čak 22 posto u odnosu na isti period prethodne godine, a čime je i oboren rekord po pitanju opsluženih putnika u jednom mjesecu.

Povećanje broja putnika očekujemo i u narednom periodu i ta bi cifra do kraja godine trebala dosegnuti preko  800.000 putnika, što znači da bi 2016. godina, mogla biti još jedna rekordna godina za Aerodrom Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije