Budweiser Budvar, pivo koje dolazi iz "Republike Piva"

0
Promotivni tekst
Budweiser Budvar, pivo koje dolazi iz "Republike Piva"
Foto: Budweiser / Ilustracija / Pivo

Kada čujete naziv "Budweiser", na šta pomislite?! Ako vam na pamet pada sveprisutno američko piće razmislite još jednom. Originalni Budweiser Budvar lager proizvodi se u Češkoj još od 1895. godine, i dalje je nezavisan i u državnom vlasništvu. Također, još uvijek se pravi od iste četiri namirnice kao što se pravio ranije, a i proizvodi se na istom mjestu, koje se zove Češke Budějovice.

Historija piva tu datira od prije 700 godina, kada je kralj Ottokar II prvi put dao dozvolu da se proizvodi pivo u ovom predivnom južnočeškom gradu. I do danas, bez obzira u kom dijelu svijeta ga pijete, svaka kap Budvarovog kultnog češkog lagera se i dalje proizvodi u Češkim Budejovicama. Drugim vrhunskim pivima možda nije važno gdje su proizvedena - da li su iz Italije, Velike Britanije, Danske ili Japana - ali za Budvar je zaista važno. Iako možda nije najjeftiniji način proizvodnje lagera budvarovi majstori piva su dokazali da je neupitno najbolji.

Budweiser Budvar pivo
Foto: Budweiser / Budweiser Budvar pivo

Pivarstvo, pitanje od nacionalnog značaja

Za Budvar pivarstvo nije samo posao, to je pitanje od nacionalnog značaja. U vlasništvu nacije, a ne korporacije, Budvar je nacionalna pivara ljudi koji su na planeti najviše opsjednuti pivom, a Česi, koji svake godine popiju više piva nego stanovnici bilo koje druge zemlje, to zasigurno jesu. Zato zemlju zovu "Republika piva". Josef Tolar, koji je bio budvarski majstor piva 25 godina, je objasnio: "Za Čehe Budweiser Budvar je porodično srebro, ne smije se nikada prodati. To je duh ovdje u pivari... nezavisnost."

Lokacija je važna jer ono što Budvar čini posebnim jedinstveno je za Češku Republiku. Kao na primjer sastojci, svaki od njih ima svoju priču. Podignite čašu Budvara i prvo što primjetite je njegova kompleksna aroma. Njegova glatka gorčina potiče od hmelja. Budvar se proizvodi od cijelog konusa Saaz hmelja, i jedina je od rijetkih pivara koja ga koristi u toj veličini. Ova plemenita sorta koja dolazi u pivaru zapečaćena voskom, kako bi kvaliteta bila zagarantovana, uzgaja se u 700 godina starim poljima hmelja u okolini Žateca, na sjeverozapadu zemlje, a pivu daje njegovu sočnost, svježinu, cvjetne i začinske note.

Proizvodnja Budweiser Budvar piva
Foto: Budweiser / Proizvodnja Budweiser Budvar piva

Pivari će vam reći da duša piva dolazi iz slada. Za Budvar on pruža bogato zlatno tijelo koje omogućava da se okusi hmelja uzdignu. Svijetli slad koji se koristi u Budvaru uzgaja se u moravskom regionu Hana, gdje se spajaju sedam rijeka i formiraju izuzetno plodnu ravnicu idealnu za proizvodnju najboljeg pivarskog slada od ječma.

Čak i neopjevani heroj u Budvaru – kvasac- ima nasljeđe. Sorta koja se i danas koristi rođena je osnivanjem pivare 1895. goidne. Njena je zadaća da stvori meku, laganu karbonizaciju i osigura da hmelj i slad imaju jednake uloge u gotovom piću.

Žito (Ilustracija)
Foto: Budweiser / Ilustracija

Zatim, tu je voda. Budvar crpi vodu iz bunara iz ledenog doba koji se nalazi na dubini od 300 metara ispod pivare. Ova kristalno čista mekana voda stara je 10 hiljada godina, sa neutralnim pH koji je savršen za pripremu piva i nije mu potrebna obrada. Kao što Budvarski sommellier piva Aleš Dvorak objašnjava: "Većina pivara širom svijeta moraju obrađivati vodu prije pripreme, jer je pravi mineralni sastav toliko važan za složene hemijske reakcije koje se događaju tokom proizvodnje piva. Čak i male promjene u ravnoteži mogu napraviti veliku razliku u okusu konačnog piva."

Ali budvarski pivari će vam reći da postoji i peti sastojak. Nešto što zaista izdvaja pivo, a to je vrijeme. Budvar odleži duže od svakog drugog lagera na svijetu, u ogromnim rezervoarima u podrumima ispod pivare gdje je temperatura 2 stepena.

Budweiser Budvar pivo
Foto: Budweiser / Budweiser Budvar pivo

Lager – dugo odležavanje, naziv procesa ne vrste piva

Insistirajući na dugom odležavanju svog lagera, Budweiser Budvar slijedi vjekovnu tradiciju. Jer lager zapravo uopšte nije naziv za vrstu piva; to je naziv procesa. Lager znači čuvati. Ovih dana postoje moderne prečice za pravljenje lagera, a mnoge pivare to rade za nekoliko sati. Ali Budvar i dalje odležava svoj lager na tradicionalan način, sa svakom kapljicom koja odležava mjesecima u podrumima pivare, jednostavno zato što "to čini bolji okus piva."

Dakle, kao i sa šampanjcem i škotskim viskijem, kada čujete naziv "Budweiser", trebali biste pomisliti na ovo. Spoj najfinijih sastojaka. Opsesija kvalitetom. Sporo sazrijevanje tokom mjeseci. Nemojte pogriješiti: ovo je pravi lager sa pravog mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije