Bosanski ili kineski kapital: "Kao da birate između kuge i kolere"

J. M.
Bosanski ili kineski kapital: "Kao da birate između kuge i kolere"
Na današnjoj godišnjoj skupštini akcionara njemačkog proizvođača automobilskih dijelova Grammer očekuje se okršaj bosanske porodice Hastor i kineskog investitora Ningbo Jifeng.

Prvi čovjek kompanije Hartmut Müller je ponovio svoju sklonost za ponudu kineske kompanije Ningbo Jifeng, stoji u analizi koju objavljuje poslovna rubrika njemačkog državnog servisa ARD.

Ovo uprkos opštem skepticizmu prema investitorima iz najmnogoljudnije zemlje svijeta koji, uz pomoć svoje vlade, kupuju kompanije širom svijeta, s ciljem preuzimanja naprednih tehnologija.

Müller odbacuje ove kritike porukom da je znaju s kim imaju posla. 

"Po našim saznanjima, kineska vlada nema učešće u Ningbo Jifengu", kaže Müller.

Početkom juna, Vlada Bavarske dala je, uprkos opšten skepticizmu, zeleno svjetlo Kinezima da pošalju ponudu za preuzimanje Grammera.

Konkurent Ningbo Jifengu je poslovna imperija Nijaza Hastora, biznismena koji se u Njemačkoj opisuje kao "najbogatiji Bosanac".

Mediji prenose špekulacije da su vodeći predstavnici njemačke automobilske industrije poručili čelnicima Grammera da će jačanje vlasništva Hastora u njihovoj kompaniji negativno utjecati na poslovne odnose. 

Drugim riječima, BMW, Mercedes i Audi zaprijetili su da će naslone za glavu, centralne konzole i druge komponente u budućnosti kupovati na drugom mjestu, ukoliko Hastor preuzme Grammer. 

Nijaz Hastor postao je poznat kada je sudskim putem zaustavio proizvodnju VW Golfa u jesen 2016. godine, a navodno je u sličnom sporu s Daimlerom.

U Grammeru i bavarskoj vladi svjesni su da je firmi potreban strani investitor, a jednoglasni su u procjeni da je bolje da to bude Ningbo Jifeng. 

Ali, ARD piše da Grammer ima "izbor između kuge i kolere", Investicijski fond Cascade, koju kontrolira porodica Hastor, kritizirala je kao prenisku ponudu Kineza od 61,25 eura po dionici. 

Cascade ima 19 procenata vlasništva u Grammeru i poručuju da je realna cijena dionice 100-tinjak eura zbog najavljene akvizije – kupovine jedne američke kompanije.

Nedavno je cijena dionica Grammera porasla na 63,70 eura, a akcioniri špekuliraju i s većim ponudama…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije