Svjetska banka otkrila: Da li će ove godine porasti zaposlenost u BiH

Radiosarajevo.ba
Svjetska banka otkrila: Da li će ove godine porasti zaposlenost u BiH
Foto: EPA - EFE / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Svjetska banka veliku pažnju posvećuje analizama tržišta pojedinačnih regiona cijelog svijeta, te je tako u Sarajevu prezentiran ekonomski izvještaj Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana.

Kako je navedeno, ekonomija zemalja u regiji tokom prošle godine rasla je brže nego u 2015. godini, te je na osnovu toga projiciran rast od 3.2 procenta u 2017. godini.

Zahvaljujući ubrzanom rastu u Albaniji i Srbiji kompenziran je usporeniji rast u Crnoj Gori i Makedoniji, dok je Kosovo ostalo najbrže rastuća ekonomija regije i pored usporenog rasta u 2016. godini, stoji u izvještaju Svjetske banke.

Ističe se i kako su u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji tokom 2016. godine smanjene prosječne stope siromaštva, ali da su uprkos napretku tržišta rada i dalje izazov na zapadnom Balkanu sa stopama nezaposlenosti od oko 22 posto u 2016. godini.

"Oporavak rasta na Zapadnom Balkanu se u 2016. ubrzao, uz ohrabrujući pad nezaposlenosti i siromaštva", rekla je Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana. 

U izvještaju se dodaje da je zapaženo i poboljšanje fiskalnog bilansa širom regije, te da bi to moglo pomoći u održanju i ubrzanju rasta u narednom periodu.

"Neke su zemlje smanjile deficit smanjenjem investicija, iako su povećale plaće, penzije, transfere i subvencije. To će imati negativan utjecaj na budući rast."

Prema izvještaju, održavanje rasta na zapadnom Balkanu i rješavanje tekućih izazova vezanih za nezaposlenost će zahtijevati da zemlje ostanu na reformskom putu. Za svih šest zemalja potrebno je nastaviti s fiskalnom konsolidacijom i strukturalnim reformama da bi se unaprijedila efikasnost javnog sektora i povećala njihova konkurentnost u cilju promocije razvoja privatnog sektora. Izvještaj naglašava da se reforme trebaju usmjeriti na oblasti tržišta rada, poslovnog okruženja, efikasnosti javnog sektora i globalnih integracija, uz osiguranje održivog korištenja energije i prirodnih resursa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije