Počinje Energetski samit: Efikasnost i korištenje obnovljivih izvora

Jasmin Mrzljak
Počinje Energetski samit: Efikasnost i korištenje obnovljivih izvora
Radiosarajevo.ba / Novinarska radionica na Energetskom summitu
Reforma energetskog sektora

Reforma energetskog sektora, korištenje obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost i liberalizacija tržišta električne energije teme su koje će u budućnosti biti aktuelne za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

U cilju uspostavljanja dijaloga o ovim temama te stvaranja pogodne atmosfere za nastavak započetih reformi USAID-ov projekt Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) organiziraju Drugi energetski samit koji počinje danas u Neumu.

Samit se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne agencije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne agencije za energiju FBiH.

Kroz panel-diskusije, prezentacije i radionice, razgovarat će se o ulaganju u elektroenergetski sektor i funkcioniranju maloprodajnog tržišta električne energije, a bit će organizirane i tehničke sesije o aktuelnim temama poput obnovljivih izvora energije, energetskoj efikasnosti...

Kao uvod u Drugi energetski samit održana je "radionica" za predstavnike medija na kojoj su organizatori pobliže objasnili teme o kojima će se raspravljati.

Tako je Elmira Pašagić iz USAID-a govorila o prepekama koje stoje pred onima koji žele investirati u bh. elektroenergetski sektor.

Podsjetila je da su sve zemlje morale promijeniti zakone kako bi kroz se konkretizovalo ulaganje kroz četiri koraka (utvrđivanje javnog interesa; prostorno planiranje; ishođenje dozvola; obezbjeđivanje zemljišta koje investitor može dobiti).

Goran Krstović iz GIZ-a objasnio je strateški okvir za projekte obnovljivih izvora energije. Zahtjevna implementacija akcionog plana je obaveza za BiH do 2020. godine, ali male su šanse da će bh. vlasti ispuniti zahtjeve iz sve tri oblasti - obnovljive energije iz električne energije, grijanja i hlađenja, transporta.

Posebno nerealnim se čini ispunjavanje zahtjeva da 10 posto energije u transportu dolazi iz obnovljivih izvora.

Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID projekta investiranja u segment energije, pojasnio je kako bi država trebala pomoći da se dođe do cilja - energetske efikasnosti, time i jeftinije energije za građane - ali i potencijalima koje ova oblast nudi domaćoj privredi te zaštiti čovjekove okoline.

Drugi energetski samit u Neumu trajat će do petka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije