Nekontrolisano zaduživanje vodi ka propasti BiH!

Erdin Halimić
Nekontrolisano zaduživanje vodi ka propasti BiH!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjedište Vlade FBiH

Premijer FBiH Fadil Novalić prije nekoliko dana novinarima u Sarajevu kazao je da je budžet Federacije BiH likvidan.

„Opće finansijsko stanje FBiH je sve bolje. Tako da mi možemo bez ikakvih problema funkcionisati bez pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Dokaz tome je, naprimjer, činjenica da smo nedavno otkazivali aukcije trezorskih zapisa, a isto smo radili u više navrata prošle godine. Federacija BiH više ne živi na kredit i dodatni novac u budžetu nam nije neophodan“, kazao je Novalić.

Ipak¸Federacija BiH planira se zadužiti za 40 miliona maraka u decembru emisijom trezorskih zapisa i obveznica, piše poslovni portal BiznisInfo.

Aukcija trezorskih zapisa u vrijednosti od 20 miliona maraka zakazana je za 11. decembar. Nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa je 10.000 KM.

Planirana je aukcija obveznica FBiH, također u iznosu od 20 miliona KM, koja će se obaviti 4. decembra, a riječ je o obveznicama s rokom dospijeća od 5 godina. Nominalna vrijednost jedne obveznice je 1.000 KM.

Prema podacima Centara civilnih inicijativa BiH (CCI), osim zaduživanja kod međunarodnih finansijskih institucija, značajan dio zaduživanja u BiH otpada na neodrživo, skupo, višestruko negativno unutrašnje i komercijalno zaduživanje, uzimanjem kratkoročnih kredita, emisijom obveznica i trezorskih zapisa.

„Ovakva vrsta zaduživanja su višestruko štetna. Prvo, vlade nemaju nikakav motiv niti obavezu da rade bilo kakve reforme, jer za razliku od međunarodnih finansijskih institucija (MMF ili Svjetska banka) koje finansiranje uslovljavaju provođenjem određenih reformi, komercijalne banke to ne traže. Drugo, ovakva vrsta kreditiranja je mnogo skuplja i štetnija za bh. privredu, jer su kamatne stope veće, otplata brža, budžeti time izloženiji, a kreditiranje je u pravilu u domaćoj valuti“, navode iz CCI.

Ekonomista Faruk Hadžić u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazao je da emisija trezorskih zapisa i dugoročnih obveznica koja je najavljena za decembar ove godine još jednom pokazuje da se naša ekonomija nije ni približno oporavila kako je to prezentovano i da ustvari i dalje ovisimo od zaduženja, u ovom slučaju od komercijalnih banaka, jer znamo da je MMF zaustavio isplatu daljnjih tranši kredita.

„Ovaj vid zaduživanja je finansijski nepovoljan, jer su oba entiteta u periodu od 2012 – 2017. godine isplatila po osnovu kamata komercijalnim bankama 281 milion KM. Struka sa pravom onda postavlja pitanje, ukoliko imamo suficite u budžetima u FBiH zbog čega se onda dodatno zadužujemo?“, istakao je Hadžić.

Dodao je da su posljedice nekontrolisanog zaduživanja će se osjetiti kroz rast rashoda, veću otplatu dugovanja.

Ovaj novac nije predviđen za investicije, već za pokrivanje tekuće potrošnje. Upravo ova nekontrolisana zaduživanja su u periodu 2015. - 2017. dovela su da je otplata duga iz budžeta FBiH rasla brže od rasta poreskih prihoda i to sa 67 na 73 posto“, naglasio je Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije