DW: Kako izaći iz krize?

Radiosarajevo.ba
DW: Kako izaći iz krize?

Grupa 20 najvažnijih industrijskih te najjačih zemalja u razvoju, namjerava da na susretu u Londonu, donese konkretne zaključke kako bi trajno osnažila svjetski finansijski sistem.

Oni su od novembra prošle godine najviše vremena provodili u avionima. Riječ je o posrednicima grupe zemalja G20 koji su imali zadatak da razrade jednu dugu listu: To je akcioni plan usvojen 15. novembra na samitu u Washingtonu.

Plan koji se sastojao od 47 konkretnih mjera. Najveći dio njih je trebao da bude proveden do kraja marta. Od tada je to bio pravi samit turizma: Evropska unija, Sjedinjene Države ili Asocijacija zemalja jugoistočne Azije – svuda se pokušavao naći odgovor na pitanje: Kako bi trebala ubuduće izgledati međunarodna finansijska arhitektura?

Njemačka kancelarka Angela Merkel: "Mi se izjašnjavamo za to da sva finansijska tržišta, finasijski proizvodi i svi oni koji u tome sudjeluju, također i Hedže fondovi, te drugi privatni finansijeri, moraju biti regulisani i podvrgnuti kontroli. O tome se moraju izraditi neophodni detalji koji će biti dio akcionog plana.“

To je Merkel izjavila na susretu vodećih evropskih industrijskih zemalja krajem februara u Berlinu. Još jasnije se izrazio šef Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet koji je rekao: „Sve se mora mijenjati“.

Aktuelna kriza pokazuje, da je kompletan sistem lomljiv te da nije dovoljno otporan. U međuvremenu su donesene osnovne tačke akcionog plana: Poboljšanje transparentnosti, veće obaveze da se redovno podnose računi na tržištu finansija i naravno njihova bolja kontrola i regulisanje. Sa sigurnošću se može reći da šefovi država i vlada okupljeni na „Londonskom samitu“ – kako se zvanično zove taj skup – neće propustiti priliku da kažu i neke velike riječi kao što je to na samitu u Washingtonu rekao predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso:

"Danas smo počeli da polažemo temelj za novi globalni dogovor o svjetskom ekonomskom tržištu prema principima socijalnog tržišta. Evropska unija je bila predvodnik tog pokreta."

Pozadina ovih lijepih riječi je bila poznata još ranije. Eksperti se sada moraju pozabaviti visoko kompleksnim i do u detalje razrađenim poslovima koji će biti međunarodno koordinirani i provedeni na nacionalnim nivoima. U svakom slučaju Međunarodni monetarni fond bi trebao da ima mnogu veću ulogu te da sa dodatnih 500 milijardi dolara bude u stanju da savlada ranije prepoznatu krizu, dakle, da za neke zemlje služi kao kredit u nevolji.

Autor: Henrik Böhme

Odgovorni urednik: Senad Tanović

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije