Milorad Dodik: Kamo sreće da nije bilo rata

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Kamo sreće da nije bilo rata

Mi iz Republike Srpske nećemo dozvoliti da se Bosna i Hercegovina priključi sankcijama EU i Amerike prema Rusiji, a najveći problem kretanja Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, koji je donio zakone koji se ne mogu provesti, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

On je, nastavio je Dodik, u BiH nametao zakone mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma. Ashdown je najviše problema napravio Bošnjacima, stava je Dodik, a kad dođe u Sarajevo, dobrodošao je.

"Mi ćemo u RS  ići na referendum kada je riječ o NATO-u. Mogu da shvatim da posmatraju kao dobit, jerBošnjaci jesu najveći stradalnici u prošlom ratu, to je nesumnjivo što se tiče BiH. Na prostoru bivše Jugoslavije najveći stradalnici su Srbi. Mogu da razumijem i bol, tugu i frustracije i kamo sreće da nije bilo rata. Mogu da razumijem da Bošnjaci misle da je fer bilo da NATO bombarduje Srbe, ali moram reći da mi Srbi smatramo da je to katastrofalno. Isto tako da je neko bombardovao Bošnjake, oni ne bi bili za tu vrstu strukture", pojasnio je Dodik.

Lokalni političari u Bosni i Hercegovini se, dodao je Dodik, ne bore za BiH, već da ispune uslove "stranaca koji tu dođu". Dodik je istakao kako je ranije bio potpuni euro optimist, a danas ne može da vjeruje u Evropu koja želi podanika, a ne jaku BiH unutar svojih granica.

Komentarišući špekulacije da u Bosni i Hercegovini može doći opet do rata, Dodik je naglasio kako do toga neće doći: „Mislim da rat nije bio potreban, ali kad se desio ja sam naravno bio na strani svog naroda. Ovdje mislim da imamo dva puta kojim ćemo se kretati. Imamo put da napravimo vlastitu strukturu. Da li se može napraviti takva BiH? Može. Da li se hoće? Neće. I zato ta BiH ima izbor da se okupi oko ideje da sama odlučuje o sebi ili da se raziđe. Koliko god to bilo frustrirajuće za nekog Bošnjaka koji kaže da ne da BiH. Pa ni mi nismo dali Jugoslaviju, pa smo je izgubili."

"Ipak moramo misliti strateški i reći 'Ovaj prostor se mora uključiti u evropske integracije'. Ali ja neću da idem tamo kao neko ko smatra da nešto dobija, a u suštini ne dobija. Ovaj narod ovdje, bio Bošnjak, Hrvat ili Srbin, ne može da napravi privrednu strukturu koja je konkurentna evropskoj privrednoj strukturi. Mi ne smijemo ući u EU dok ne budemo konkurentni. Ako uđemo, nema Bosne, jer kakva je Bosna ako uđe sa zavisnom privrednom strukturom", naglasio je Dodik.

Dodik tvrdi da bi prije Evropske unije ili Rusije, izabrao efikasan unutrašnji dogovor. Ipak, smatra da unutrašnji dogovor u BiH nije moguć, kao ni jednosmjerno okretanje prema Rusiji ili EU. "Ne smije okretanje prema EU da zatvori naše kontakte sa Rusijom, niti treba ući u kontakte sa Rusijom da bi bili podanik i zatvorili svoje kanale saradnje sa EU. Ne postoji u životu izbor za i protiv te vrste."

Nemam namjeru baviti se temom Krima, rekao je Dodik, jer ga ona "ne dotiče".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije