Prijelomni trenutak za BiH

Radiosarajevo.ba
Prijelomni trenutak za BiH

"Ovo je vrlo važan, prijelomni momenat za BiH, trenutak kada BiH mora napraviti iskorak, a bh. političari iskazati punu ozbiljnost i spremnost za rješavanje aktualnih pitanja", kazao je danas medijima predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović nakon sastanka s predstavnikom vlade SAD-a Cliffordom Bondom i zamjenikom direktora za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Larsom Wahlundom, prenosi Fena.

Bond i Wahlund razgovarali su danas o tzv. "Butmirskom procesu" s Džaferovićem, predsjedavajućim Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH Ivom Mirom Jovićem te zamjenikom predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH Slobodanom Šarabom kao i sa 18 članova oba doma PSBiH.

"Nužno je do Nove godine doći do rezultata jer je već slijedeća predizborna godina u kojoj će se sva ova pitanja koristiti u predizborne svrhe", kazao je Džaferović.

Učesnici sastanka obaviješteni su od predstavnika međunarodne zajednice o pojedinim principima i elementima "Butmirskog procesa" koji insistira na rješavanju pitanja iz oblasti približavanja BiH EU, NATO-u i iz oblasti bezviznog režima te ustavnih reformi.

"BiH je sada u situaciji da ne može ispunjavati osnovne misije: priključiti se EU i NATO-u. Za ispunjavanje ovih ciljeva reforme su nužne", izjavio je Jović.

Šaraba je istakao da nije zadovoljan današnjim sastankom, odnosno da on nije ispunio njegova očekivanja jer im u toku razgovora nije predočen nijedan dokument niti materijal.

"Iskoristite veliku priliku"

Bond je u izjavi za medije potcrtao važnost sastanka sa članovima parlamenta BiH.

"SAD i EU nastoje ovim procesom deblokirati političko stanje u BiH. Ova inicijativa ima dva šira cilja: ponuditi političkim liderima u BiH da ispune 5+2 uvjeta za transformaciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU te razgovarati i po mogućnosti usvojiti one ustavne reforme koje su potrebne da bi BiH bila funkcionalna država", objasnio je Bond.

Dodao je da samo funkcionalna država može postati članica EU i NATO-a.

Istog mišljenja je i Wahlund koji je istakao zabrinutost međunarodne zajednice situacijom u kojoj BiH zaostaje za susjedima.

"Ovo je velika prilika za BiH i nadam se da će je bh. političari iskoristiti", kazao je Wahlund, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije