Zelenski se obratio šefovima G20: 'Sada je vrijeme da se ruski razorni rat zaustavi'

3
Radiosarajevo.ba
Zelenski se obratio šefovima G20: 'Sada je vrijeme da se ruski razorni rat zaustavi'
Foto: EPA / Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u obraćanju putem video linka svjetskim čelnicima okupljenima na samitu G 20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio.

"Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti", rekao je Zelenski.

"Postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Europu i svijet. A postoji i niz rješenja koja se mogu implementirati kako bi se stvarno jamčio mir.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G20 na Baliju: Ništa od susreta sa Volodimirom Zelenskim

Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G20 na Baliju: Ništa od susreta sa Volodimirom Zelenskim

Sudjelovanjem na samitu predstavio sam prijedloge ovakvih odluka - konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama svijeta da budu sukreatori mira s nama.

Dakle, uslovi Ukrajine za mir:

1. Nuklearna sigurnost
2. Osiguranje hrane
3. Energetska sigurnost
4. Oslobođenje i povratak zatvorenika i deportiranih
5. Provedba Povelje UN-a i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svjetskog poretka
6. Povlačenje ruskih trupa i prestanak borbe", objavio je Zelenski na svom Facebooku nakon obraćanja.

"Nećemo dopustiti da Rusija čeka i jača svoje snage... Uvjeren sam da je sada vrijeme kada ruski rat mora i može biti zaustavljen", dodao je.

Rekao je da Rusija mora potvrditi teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, povući svoje trupe s ukrajinskog teritorija i platiti naknadu za prouzročenu štetu.

Rat treba završiti "pravedno i na temelju Povelje UN-a te međunarodnog prava", rekao je ukrajinski predsjednik. Pozvao je na ponovno uspostavljanje "radijacijske sigurnosti" u pogledu nuklearne elektrane Zaporožje, uvođenje ograničenja cijena ruskih energetskih resursa i širenje inicijative za izvoz žitarica te na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

Govoreći o sukobima u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, Zelenski je rekao da niko nema pravo ucjenjivati ​​svijet nuklearnom katastrofom te da je Rusija pretvorila elektranu u radioaktivnu bombu koja može eksplodirati svakog trenutka.

"Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo - i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira", rekao je sudionicima summita.

Sjedinjene Države očekuju da G 20 osudi ruski rat u Ukrajini i njegov utjecaj na globalno gospodarstvo, rekao je ranije visoki američki dužnosnik, piše Index.hr.

Rusija svoju akciju u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja Ukrajine i njezine zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neutemeljene i da je rat ničim izazvani čin agresije.

Nakon što je Rusija objavila da je predsjednik Vladimir Putin prezauzet da bi nazočio, na samitu G 20 predstavlja ju ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije