Vojni vrh Kremlja strahuje od pokolja, Putinovi zahtjevi izazvali podjele!

6
Radiosarajevo.ba
Vojni vrh Kremlja strahuje od pokolja, Putinovi zahtjevi izazvali podjele!
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Politički analitičar s dobrim vezama u Kremlju Valerij Solovej tvrdi da je politički vrh Rusije "užasnut" zahtjevom prvog čovjeka Kremlja Vladimira Putina da se pokrene hitna vojna ofanziva na više frontova u Ukrajini.

Visoki dužnosnici strahuju od novih pokolja jer su najnovije analize pokazale da je Kremlj izgubio ukupno više od 175.000 vojnika u ratu, prenosi Daily Mail.

Zahtjev Putina da vrhovni vojni zapovjednik u Ukrajini Valerij Gerasimov pokrene "napad u nekoliko smjerova istodobno" izazvao je duboke podjele u vojnom vrhu Rusije, tvrdi Solovej.

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, evo koje države su protiv

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, evo koje države su protiv

Volodimir Zelenski na Svjetskom ekonomskom forumu: 'Nisam sasvim siguran da je Vladimir Putin živ'

Volodimir Zelenski na Svjetskom ekonomskom forumu: 'Nisam sasvim siguran da je Vladimir Putin živ'

Dr. Solovej bivši je profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, školi za obuku diplomata i špijuna.

"Glavni stožer ruske vojske prestrašen je Putinovim uputama. Ne pretjerujem. Užasnuti su. Boje se da će izgubiti preostale oružane snage u pokolju u koji su uvučeni zbog Putinove naredbe" rekao je na oporbenom kanalu Hodorkovski.

"Unatoč tomu što visoki zapovjednici gube nade u uspjeh, poslušat će Putina" tvrdi on.

"Salutirali su. Vi ste genij, Vaša Visosti, vi to znate bolje od nas. Vi ste sve započeli, naš je posao to sada riješiti" govori Solojev referirajući se na vojni vrh.

Solojev nastavlja kako je ofanziva planirana za februar, te da je Gerasimov, blizak ministru Šojguu, "najsposobniji od svih ruskih generala".

Tvrdi da čelnici glavnog stožera strahuju da neće stići na vrijeme jer Ukrajina očekuje novo oružje, opasnije i ofenzivnije.

"Zato je sada posljednja prilika da pokušamo napasti Ukrajinu, a cilj nije pobjeda. Jako je važno to shvatiti. Više uopće nema takvog cilja. Cilj je okončati sukob na častan način. Odnosno postići mir. Zadržati minimum ruskih postignuća. To je Donbas. Dio novih teritorija, ne sve, i obraniti Krim. Ne očekuju više od toga" tvrdi Solovej.

Analiza Solojeva uveliko se razlikuje od javnog stava Kremlja koji insistira na tome na Putinova vojna avantura "ide po planu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije