Vijest za građane SAD iz Bijele kuće: "Napustite Rusiju što prije"

1
Hina
Vijest za građane SAD iz Bijele kuće: "Napustite Rusiju što prije"
Foto: Pexels / Bijela kuća, Washington

Washington je u četvrtak 30. marta pozvao građane SAD-a da napuste Rusiju, nakon što je u toj zemlji pritvoren američki novinar.

"Građani SAD koji borave ili putuju u Rusiju trebali bi odmah otići (iz Rusije), kao što i dalje savjetuje State Department", rekla je Bijela kuća u saopćenju. 

State Department je u direktnom kontaktu s Moskvom zbog pritvaranja novinara Wall Street Journala, naglasila je Bijela kuća, dodajući da je administracija predsjednika Joea Bidena stupila u kontakt s porodicom novinara i njegovim poslodavcem.

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Moskovski sud naložio je pritvaranje novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha, istaknuvši da će on biti u pritvoru najmanje do 29. maja zbog navodnog špijuniranja za SAD.

"Neprihvatljivo je da je ruska vlast usmjerena protiv američkih građana", poručila je Bijela kuća "najoštrije" osudivši pritvaranje.

Rusija uhapsila novinara Wall Street Journala zbog optužbi za špijunažu

Rusija uhapsila novinara Wall Street Journala zbog optužbi za špijunažu

Wall Street Journal oštro je odbacio optužbe te je pozvao na puštanje iz pritvora svog novinara, izrazivši zabrinutost za njegovu dobrobit.

"Mi smo solidarni s Evanom i njegovom porodicom", poručile su američke novine. Reporteri bez granica nazvali su hapšenje novinara "zabrinjavajućim".

"Novinari ne smiju biti meta", istaknuli su.

Gershkovichu, koji je rođen 1991., prijeti do 20 godina zatvora ako bude osuđen. Smatra se da je ruski pravni sustav izrazito politiziran, a optužbe gotovo uvijek dovode do osuđujućih presuda.

Ruska tajna služba FSB objavila je kako je pritvorila američkog novinara zbog "špijuniranja za interese američke vlade".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije