Velike poplave u Lisabonu, ima nastradalih: Voda nosila vozila

0
Hina
Velike poplave u Lisabonu, ima nastradalih: Voda nosila vozila
Foto: Printscreen / Bujica nosila vozila

Lokalne vlasti glavnog portugalskog grada Lisabona proglasile su stanje visoke pripravnosti i pozvale ljude da ostanu u kućama zbog obilnih kiša koje su izazvale poplave, odnoseći automobile i ulazeći u zgrade, pri čemu je najmanje jedna osoba poginula.

Portugalska meteorološka agencija IPMA objavila je za Lisabon, kao i susjedni okrug Santarem i južnu regiju Algarve, "crveno" vremensko upozorenje zbog intenzivnih oborina i jakog vjetra za koje se očekuje da će trajati još danas. U Lisabonu je civilna zaštita izvijestila o stotinama incidenata, od poplavljenih ulica, željezničkih stanica i pozorišta do bolnice, te da su vlasti morale zatvoriti ceste i tunele.

Fotografije podijeljene na društvenim mrežama pokazuju poplave i u dijelovima lisabonskog aerodroma, zbog čega su dva leta preusmjerena, nakon čega je glasnogovornica rekla da je aerodrom "operativna".

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Zapovjednik civilne zaštite Andre Fernandes rekao je na konferenciji za novinare da je 55-godišnja žena umrla u poplavljenom podrumu u Algesu, blizu Lisabona. Njezin suprug, koji je također bio u podrumu, spašen je i preživio je.

"Apeliramo na ljude da ne napuštaju svoje domove tokom ovih razdoblja jake kiše", rekao je Fernandes, pozivajući one koji žive u nizinskim područjima da "potraže sklonište" na sigurnijim mjestima.

Ured gradonačelnika Lisabona također je zamolio ljude da ostanu u kućama, a gradonačelnik Carlos Moedas posjetio je neka poplavljena područja, najavljujući da će uskoro početi ključni radovi na izgradnji odvodnog tunela od pet kilometara.

"Ove promjene (zbog globalnog zatopljenja) su strašne", rekao je Moedas i dodao:

"Moramo biti spremni."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije