Uznemirujući detalji iz optužnice: Brian Walshe 'guglao' jeziva pitanja nakon Aninog nestanka

0
Radiosarajevo.ba
Uznemirujući detalji iz optužnice: Brian Walshe 'guglao' jeziva pitanja nakon Aninog nestanka
Foto: Prtscr / Youtube / Ana i Brian Walshe

Brian Walshe, suprug Ane Walshe kojoj se svaki trag izgubio 1. januara, izveden je danas pred sud gdje mu je pročitana optužnica koja ga tereti za ubistvo svoje supruge, ali i da je nakon zločina raskomadao njeno tijelo.

Pored ostalog, otkriveno je da je Brian još 27. decembra pretraživao koja je najbolja savezna država u Sjedinjenim Američkim Država za razvod, ali i brojne druge pretrage koje ga direktno povezuju sa zločinom.

U nastavku možete pročitati cijelu optužnicu protiv Briana Walshea.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Brian Walshe stigao pred sud u Bostonu: Odgovara na optužbe za ubistvo supruge

Brian Walshe stigao pred sud u Bostonu: Odgovara na optužbe za ubistvo supruge

Tužiteljka je krenula da čita optužnicu hronološkim redom, od 1. januara kada je prijavljeno da je Ana Walshe poslednji put viđena.

"Sada je pred sudom potvrđeno da je Brian optužen za ubistvo Ane Walshe. Ona je bila majka troje djece, radila je u Washingtonu i putovala stalno između Washingtona i Kohaseta; 4. januara je policija Kohaseta dobila poziv iz Washingtona o navodnom nestanku Ane Walshe, koja je tog dana trebalo da se pojavi na poslu, imala je rezervisan let 3. januara. Policija je otišla u njenu kuću. Tek u trenutku kada su se policajci sreli sa optuženim, rekao im je da mu je žena nestala", navela je tužiteljka, a zatim nastavila:

"On je rekao da mu je žena napustila kuću oko 6 ujutru, 1. januara. Naveo je da je putovao u Washington na posao. Rekao je da nije pričao sa ženom još od ranih jutarnjih sati, od početka nove godine. Policija Kohaseta nije uspjela da locira nju, niti njen telefon. Prema signalu koji je policija locirala, bazne stanice nisu locirale poziv u krugu imanja Walsheovih, u Kohasetu, sve do 3.14 ujutru, 2. januara, kada je telefon ugašen.

[twitter]https://twitter.com/C58791744/status/1615719482957201410[/twitter]

Optuženi je rekao da je Ana izašla iz kuće, noseći crnu haljinu i "hanter" čizme. Rekao je da je to bilo oko 6.00 ili 6.10 ujutro 1. januara", navela je tužiteljka.

Potom je najavila da će govoriti o njegovim postupcima od 1. januara, pa nadalje.

"Prvog januara optuženi je naveo da je išao da kupi namirnice oko 15 i obiđe kuću svoje majke, ali se izgubio jer nije imao telefon kod sebe. U marketu za kupovinu hrane je ostao 15 minuta. Međutim, utvrđeno je da nije ušao ni u jednu od dvije radnje za koje je rekao da je posjetio.

Optuženi je istog dana, koristeći iPad svog sina, koristio Google pretragu. U 4.45 ujutru, 1. januara, a imajte u vidu da je rekao da je njegova supruga napustila kuću u 6.00 ujutru, pretraživao je koliko je potrebno da se osjeti miris raspadajućeg tijela, u 4.48 kako da spriječite tijelo da se raspadne, u 5.20 kako da se riješite tijela", rekla je tužilac, na šta je Walshe reagovao klimajući odrično glavom.

"U 5.47 pretraživao je kako da se riješite tijela ako baš morate, u 6.25 pretraživao je koliko je potrebno da neko primijeti da je neko nestao, u 6.34 mogu li da se bace dijelovi tijela, u 9.29 koliko DNK dugo ostaje, u 9.34 identifikacija posmrtnih ostataka, u 11.34 najbolji načini da se riješite tijela, 11.44 čišćenje drvenih podova, 11.56 kako se detektuje krv, 13.08 šta se dešava kada stavite dijelove tijela u amonijak, 13.21 da li je bolje da bacite odjeću ili da je se riješite", navela je, a potom prešla na 2. januar:

Brian Walshe optužen za ubistvo supruge: Novi detalji istrage u slučaju nestale Ane

Brian Walshe optužen za ubistvo supruge: Novi detalji istrage u slučaju nestale Ane

"U 13.10 mogu li da vas optuže za ubistvo bez tijela, 13.14 može li da se identifikuje tijelo sa polomljenim zubima.

Nadzorne kamere su 2. januara snimile optuženog u jednoj radnji za kupovinu alata, gdje je kupovao sredstva za čišćenje uključujući krpe, detrdžent, trake, zaštitno odijelo, čizme, imao je masku za lice u momentima kada je izlazio iz radnje", navela je.

Potom je govorila o 3. januaru.

"U Abbingtonu je primjećen Volvo optuženog, kao i vozilo njegovih roditelja pored kontejnera. Otišao je do kontejnera noseći kesu za smeće i po tome kako je zamahnuo rukom, čini se da je nosio nešto teško. Potom je kesu bacio u kontejner i udaljio se. Kasnije su isti automobili primjećeni u drugom dijelu Abbingtona, kod drugog kontejnera. Istog dana imao je još nekoliko Google pretraga. U 13.13 pretraživao je kako ide raspadanje tijela u plastičnoj kesi u odnosu na bilo koje drugo okruženje. U 13.20 kupio je sodu bikarbonu i maske."

Zatim je navela da je 4. januara u prodavnici kupio maske, peškire i kante za đubre.

"Kada je policija došla u kuću našli su mu kese i peškire u automobilu marke Volvo. Automobil je pokazivao svježe tragove čišćenja i usisavanja, dok je Walshe u svojoj odbrani rekao da je samo bacao smeće", rekla je.

Onda se osvrnula na naredni dan, 5. januar.

"Tog jutra je otišao kod majke, u Svampskot. Otišao je u kontejner koji se nalazi u kompleksu zgrada gdje mu majka živi i tamo pretražio jedan kontejner. To je bilo oko 9.30 ujutru. Policija je u međuvremenu pretresla kuću u Kohasetu, gdje su pronašli krv u podrumu i jedan nož koji je oštećen, a pored toga pronađeno je i drugo sječivo. Pored toga bila je i oprema za čišćenje koju je kupovao prethodnih dana.

Policija je pretraživala i njegove kartice i bankovne račune, ali na njima ništa sumnjivo nije pronađeno. Policija je pokušala i da otkrije šta se nalazilo u kesama koje je bacao u kontejner, dok su došli do kontejnera, one su već bile uništene. Ipak, istražitelji su utvrdili da je u pitanju bilo 10 kesa za smeće, kao i da su mnoge imale razne fleke i krv.

Ovo je podrum u kući Ane Walshe u kojem je pronađen krvav nož: Dječije igračke razbacane po dvorištu

Ovo je podrum u kući Ane Walshe u kojem je pronađen krvav nož: Dječije igračke razbacane po dvorištu

Sumnja se da je u kesama bilo i da je on bacao i opremu za čišćenje, odjeću, obuću, pločice iz kupatila, vakcinacijski karton Ane Walshe, testeru i odjeću onoj koja odgovara onoj za koju je naveo da je obukla posljednje jutro kada su se vidjeli", navela je tužiteljka.

Objasnila je da je nađen i dio ogrlice koja liči na onu koju je Ana nosila na brojnim fotografijama:

"Država Massachusetts je tražila dodatno vještačenje pojedinih elemenata koji su pronađeni, kao i DNK analizu. Među stvarima koje će biti analizirane su i papuče na kojima je pronađena krv, a sumnja se da se na njima nalazi DNK Briana i Ane Walshe.

Jedna od Google pretraga na koju treba obratiti pažnju je ona od 27. decembra kada je optuženi guglao koja je savezna država najbolja za razvod. Tužilaštvo sumnja da je Brian Walshe ubio Anu i raskomadao tijelo, a potom i pokušao da očisti sva mesta na kojima je ostavio DNK."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije