Ukrajinci napravili haos na ratištu: Rusi ostali bez 4 oblasti, Putin smijenio ključnog generala

17
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci napravili haos na ratištu: Rusi ostali bez 4 oblasti, Putin smijenio ključnog generala
Foto: Al Jazeera / Putin izgubio kontrolu nad četiri pokrajine u Ukrajini

Rusija više nema potpunu kontrolu nad nijednom od četiri pokrajine Ukrajine za koje kaže da ih je anektirala prošle nedjelje.

Prema pisanju The Guardiana, to je posljedica akcije Kijeva, kojom su ukrajinske trupe navodno napredovale desetinama kilometara u provinciji Herson na jugu zemlje i ostvarile dodatne dobitke na istoku.

Ruska vojska je u ponedjeljak priznala da su kijevske snage probile Hersonsku oblast.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Šta se treba desiti da Putin posegne za opasnom aktovkom 'Čeget': Evo šta ga dijeli od crvenog gumba

Šta se treba desiti da Putin posegne za opasnom aktovkom 'Čeget': Evo šta ga dijeli od crvenog gumba

Također se navodi da su ukrajinska vojska i njene "nadređene tenkovske jedinice" uspjele da "probiju u dubinu" oko sela Zoltaja Balka i Aleksandrovka.

Portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske trupe zauzele, kako je rekao, "unaprijed pripremljenu odbrambenu liniju". 

U Konašenkovim komentarima neki vide i priznanje da ukrajinska kontraofanziva na jugu dramatično dobija na tempu, dva mjeseca nakon što je počela.

U ovom trenutku, djeluje da su ukrajinske brigade postigle najveći proboj u regionu od početka rata, probijajući se kroz liniju fronta i brzo napredujući duž rijeke Dnjepar, piše The Guardian.

Rusija je smijenila komandanta svog zapadnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Žuravljeva, javlja novinska kuća RBC, a prenosi The Guardian.

Ukrajina polako čisti svoj teritorij
Foto: EPA-EFE: Ukrajina polako čisti svoj teritorij

Žuravljev, koji je vodio jedan od pet vojnih okruga koji čine ruske oružane snage, posljednji je u nizu najviših dužnosnika koji su otpušteni nakon niza poraza i poniženja ruskih trupa u ratu u Ukrajini.

Dolazi nakon dramatičnih ruskih gubitaka u sjeveroistočnoj Ukrajini u septembru i ponovnog preuzimanja ključnog istočnog grada Limana u koji su ukrajinske snage ušle u subotu, prenosi Jutarnji list

Žuravljova će zamijeniti general-pukovnik Roman Berdnikov, izvijestio je RBC.

Službene potvrde ovih informacija za sada nema.

Oslobođen Igor Murašov

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi objavio je u ponedjeljak na društvenoj mreži Twitter da je generalni direktor Nuklearne elektrane Zaporižja Igor Murašov ponovno na slobodi, javlja The Guardian.

"Pozdravljam puštanje na slobodu Ihora Murašova, generalnog direktora Nuklearne elektrane Zaporižja. Primio sam potvrdu da se gospodin Murašov sigurno vratio svojoj porodici", rekao je Grossi.

[twitter]https://twitter.com/rafaelmgrossi/status/1576940492713263109[/twitter]

Uhapšen je dok je putovao od elektrane prema gradu Enerhodaru, mjestu u kojem živi dobar dio zaposlenika nuklearke. Čelni čovjek kompanije Energoatom Petro Kotin rekao je da su Murašova Rusi izvukli iz njegovog automobila i vezali mu oči. Potom su ga odvezli u nepoznatom smjeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije