Uhapšen bivši agent FBI-a: Tražio 500.000 dolara od bh. političara za sastanak sa diplomatima u SAD

7
Radiosarajevo.ba
Uhapšen bivši agent FBI-a: Tražio 500.000 dolara od bh. političara za sastanak sa diplomatima u SAD
Foto: NY Post / Charles McGonigal

Charles McGonigal, bivši agent FBI-a optužen je na Okružnom sudu u Washingtonu i zbog primanja 225.000 dolara u gotovini, dok je radio u FBI-u. Naime, novac je dobio od osobe koja je imala poslovne interese u Europi, a koja je bila zaposlenik albanske obavještajne službe.

S vremenom je ta osoba postala izvor FBI-a u krivičnoj strazi stranog političkog lobiranja, koju je McGonigal nadzirao, objavila je policija, prenosi CNBC.

No, osim toga optužen je za davanje lažnih izjava zatajio je i da se tokom putovanja u Albaniju i na Kosovo u oktobru 2017., sastao s albanskim premijerom i kosovskim političarem.

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Prijavio ga FBI: U BiH obustavljena istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam

Prijavio ga FBI: U BiH obustavljena istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam

Jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice državljana Bosne i Hercegovine tražio 500.000 dolara kako bi organizovao sastanak sa američkim diplomatama u UN-u.

U optužnici se osobe navode kao osoba C, koja je bila savjetnik člana Predsjedništva BiH i bivši ministar odbrane BiH i osoba D, državljanin BiH i vlasnik farmaceutske kompanije.

Optužnica navodi da se 27. aprila 2018. godine Mcgonigal sastao sa osobama C i D u u Njemačkoj, gdje su ove osobe zatražile mogućnost da se sastane sa ambasadorom SAD u UN i drugim visokim zvaničnicima kako bi zatražili podršku u političke svrhe koje bi uticale na regiju BiH.

Optuženi 8. maja 2018. godine komunicirao sa FBI vezom u Ujedinjenim nacijama i tražio dogovaranje sastanaka koje su osobe C i D zahtjevale. Zatim je 25. juna McGonigal osobi albanskog porijekla od koje je dobio 225.000 dolara, predložio da sklopi ugovor sa farmaceutskom kompanijom osobe D. Prema prijedlogu kompanija osobe A bi bilo plaćeno 500.000 dolara od kompanije osobe D, u zamjenu za dogovaranje sastanka između farmaceutske kompanije osobe D i predstavnika SAD u Ujedinjenim nacijama.

U Madridu uhapšen jedan od 10 najtraženijih bjegunaca FBI

U Madridu uhapšen jedan od 10 najtraženijih bjegunaca FBI

Krajem juna (25. 6. 2018. godine), McGonigal je predložio osobi A (biznismen iz SAD albanskog porijekla), da njegova firma sklopi ugovor sa farmaceutskom kompanijom iz BiH, čiji je vlasnik osoba D.

"Prijedlog optuženika McGonigala uključivao je dogovor da farmaceutska kompanija koja je u vlasništvu osobe D, isplati kompaniji A 500 hiljada dolara kao naknadu za zakazivanje sastanka između farmaceutske kompanije osobe D, i predstavnika američke delegacije u UN-u", navedeno je u optužnici.

Pet dana kasnije, 1. jula 2018. godine, FBI-ev dužnosnik McGonigal šalje elektronsku poruku osobi A u kojoj navodi da pripremi ugovor i da mora "zaštiti njegovo ime".

"Dana 18. jula 2018. godine, kako je predložio optuženi McGonigal, osoba A je predložila ugovorni aranžman sa osobom D, po kojem bi kompanija A, dobila 500 hiljada dolara u zamjenu za zakazivanje sastanka između osobe D i predstavnika iz Ambasade SAD-a u UN-u", navedeno je u optužnici.

McGonigal je, potom, 26. jula 2018. godine pozvao FBI-evu vezu u SAD-u te joj predložio datume za sastanak koji su tražili osobe C i D.

U optužnici, međutim, nije navedeno da su bh. državljani isplatili novac FBI-evom dužnosniku. No, McGonigal je novac primio na drugom mjestu i za jedan drugi posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije